PNL cere TVA de 19% şi impozit de 3% pentru IMM-uri

Partidul Naţional Liberal apreciază că Bugetul de Stat pe anul 2011 consacră transformarea statului român de către guvernarea Băsescu-Udrea-Boc într-un stat eminamente clientelar, duşman al propriilor cetăţeni. Liberalii consideră că modul de construire a Bugetului de Stat pe anul 2011 va menţine starea de agonie a economiei româneşti.

„Bugetul a fost construit cu un singur obiectiv: strângerea unor sume de bani cât mai mari în vistieria publică şi cheltuirea acestora exclusiv pentru hrănirea clientelei politice a PD-L”,a declarat joi preşedintele liberalilor suceveni, Alexandru Băişanu.

Drept argument la această declaraţie, el a spus că obiectivele de investiţii publice majore nu conţin nici sumele de bani alocate, şi nici termenele de execuţie, ceea ce lasă posibilităţi aproape nelimitate de direcţionare a banului public către clientela politică.


Pe de altă parte, apreciază liberalul sucevean, proiectul de buget pe anul 2011, trimis la Parlament pentru dezbatere şi aprobare, este neconstituţional, fapt care confirmă dispreţul guvernării Băsescu-Udrea-Boc faţă de mecanismele democratice şi faţă de legile ţării.

Pentru liberali, amendamentele la proiectul Bugetului de Stat pe anul 2011 au fost construite plecând de la nevoia reconstrucţiei din temelii a statului român pe bazele statului liberal, partener, şi nu duşman, al propriilor cetăţeni.

„Considerăm că prioritatea numărul 1 a României de astăzi o reprezintă încurajarea mediului privat, singurul de natură să relanseze economia românească”, apreciază Alexandru Băişanu.

Liberalii propun reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 4 puncte procentuale, pentru a diminua costurile de personal şi a recâştiga competitivitatea cu ţările din zona UE în atragerea investiţiilor străine directe, reducerea integrală a cotelor de contribuţii sociale în anul 2011, pentru angajatorii care creează locuri de muncă şi angajează persoane aflate de peste trei luni în şomaj, scutirea de impozitare a dividendelor care vor fi reinvestite sub forma majorării capitalului social la societăţile comerciale unde sunt acţionari (asociaţi), sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.

O altă măsură propusă de liberali este reintroducerea impozitului de 3% asupra cifrei de afaceri pentru IMM-uri. Această măsură va contribui la sporirea potenţialului de creştere economică a clasei mici şi mijlocii, precum şi la simplificarea sistemului fiscal pentru această categorie de contribuabili. PNL sugerează şi reducerea TVA pentru construcţiile şi tranzacţiile cu locuinţe noi la 5%, pentru stimularea industriei construcţiilor şi a pieţei imobiliare, cât şi revenirea asupra majorării cotei standard TVA, readucând-o la nivelul iniţial de 19% pentru a menţine competitivitatea economiei româneşti în UE.

17:25
joi, 16 decembrie 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere