De ce femeile citesc mai mult decît bărbaţii?

Cu cîţiva ani în urmă, scriitorul britanic Ian McEwan a realizat un experiment mai neortodox. El şi fiul său s-au plimbat prin mulţimile de oameni care luau prînzul într-un parc din Londra şi au început să împartă cărţi gratuit. În doar cîteva minute, ei au înmînat 30 de volume.

Aproape toţi cei care au luat un volum din mîna autorului au fost femei care s-au arătat dornice şi recunoscătoare, în timp ce bărbaţii au dat dovadă de suspiciune şi dezgust. Concluzia inevitabilă pe care Ian McEwan a tras-o în editorialul din The Guardian a fost următoarea: "Atunci cînd femeile nu vor mai citi, cartea va muri!"

Desigur că prognoza lui McEwan pare a fi o hiperbolă, însă doar într-o mică măsură. Diverse studii ştiinţifice au arătat că femeile citesc mai mult decît bărbaţii, mai ales ficţiune. Explicaţiile variază de la diferenţe biologice dintre creierele bărbaţilor şi ale femeilor la vîrsta la care au început ei să citească în tinereţe.

Un fapt este cert. Americanii - indiferent de sex - citesc din ce în ce mai puţine cărţi faţă de anii trecuţi. Un studiu realizat de Associated Press şi Ipsos arată că un american tipic a citit aproximativ patru cărţi anul trecut iar unul din patru adulţi nu a citit deloc. În urma chestionării cititorilor avizi, s-a ajuns la concluzia că femeile citesc în jur de nouă cărţi pe an, comparativ cu patru - în cazul bărbaţilor. Se pare că femeile citesc mai mult decît bărbaţii orice gen de carte, categoriile mai puţin gustate fiind istoria şi biografiile.

 

(Sursa: NPR.org, Traducere: Bogdan Popescu/Newsme.ro)



17:13
marti, 27 iulie 2010

Taguri

barbati, carte, citit, femei

Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere