Vaccinul impotriva virusului AH1N1 va fi administrat si persoanelor cu boli cronice

Ministerul Sănătăţii extinde campania de vaccinare la întreaga populaţie din categoriile de risc.

poza
Vaccinul impotriva virusului AH1N1 va fi administrat si persoanelor cu boli cronice

„Comitetul Naţional pentru Gripă a decis că următorul pas pentru limitarea imediată a răspândirii virusului pandemic A/H1N1 este vaccinarea persoanelor cu afecţiuni cronice, dar şi a persoanelor active din companiile care lucrează în contact direct cu publicul larg.

 

Astfel, începând de săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie va începe vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 16 ani care suferă de boli cronice. Sunt vizaţi cei cu afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar şi persoanele cu obezitate. Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare de tratament specifice.

 

De asemenea, la cerere, marile companii ai căror angajaţi intră în permanenţă în contact direct cu mase mari de populaţie, vor putea solicita MS vaccinarea personalului. Prima companie care a solicitat şi căreia i s-a aprobat vaccinarea personalului este KAUFLAND România, companie cu peste 8000 de angajaţi.

 

Vaccinarea este singura modalitate de limitare a răspândirii virusului gripal şi este puternic recomandată de către autorităţile sanitare naţionale şi internaţionale: Ministerul Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ECDC. Atragem atenţia încă o dată că responsabilitatea civică este foarte importantă în această perioadă şi poate face diferenţa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri şi chiar decese.

 

Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să ştie şi să fie conştientă că aceasta este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său.

 

Vaccinul produs în ţara noastră respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie, protocoalele după care se efectuează studiile clinice fiind identice cu ale celorlalţi producători. Produsul românesc nu conţine adjuvanţi.

 

Din punct de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Ca urmare, recţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu reacţiile date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi stări minore de disconfort, în cazul persoanelor sensibile.

 

Reamintim că vaccinarea împotriva virusului gripal pandemic se face de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unei campanii organizate. Până în prezent au fost distribuite 1 340 000 de doze de vaccin pandemic şi au fost vaccinate peste 25 000 de persoane”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.



12:18
miercuri, 09 decembrie 2009

Taguri

Comitetul National pentru Gripa, Ministerul Sanatatii, persoane cu boli cronice, vaccin, virusul gripal AH1N1

Autor
Cristina Ursachi
Gazduit de Administrare Servere