Şpăgarii de la Siret, în malaxorul justiţiei şi al oprobriului public

Luni, începând cu ora 14, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, se judecă recursurile a 15 dintre uniformele pătate de la Siret.

<< VEZI GALERIA FOTO CU VILELE ŞPĂGARILOR

Vor încerca să convingă cea mai înaltă instanţă a ţării că pot fi urmăriţi penal în stare de libertate agent-şef principal Constantin Doru Andrişan (36 de ani), din Suceava, agent Andrei Ciobanu (25 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef adjunct Mihaela Elena Cosic (29 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Elena Cozminiuc (44 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Cristian Filipoaia (37 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Daniel Grigoraş (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef adjunct Adrian Holcă (33 de ani), din comuna Pătrăuţi, agent-şef Toader Ilieşi (41 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Virgil Jităriuc (42 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Florin Constantin Matei (25 de ani), din municipiul Suceava, agent Iulian Radu (32 de ani), din municipiul Suceava, agent Vasile-Ovidiu Sasu (28 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef adjunct Vasile Secrier (34 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef adjunct Sorin Sumanaru (36 de ani), din municipiul Suceava, şi agent-şef Mihai Doru Tocilă (43 de ani), din Siret.

În perioada următoare, se vor adresa cu contestaţii împotriva măsurii arestării lor preventive, dictate vineri de Curtea de Apel Bucureşti, fostul şef al PTF Siret, comisarul Aurel Anea (46 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef Ilie Cozmei (44 de ani), din Siret, agent Alina Olivia Mandiuc, (27 de ani), din Siret, agent principal Cătălin Dumitru Zebreniuc, (29 de ani), din Siret, agent-şef Florin Sticleţ (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Cristian – Teodor Nicolovici (31 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Adrian Iuga (41 de ani), din Baineţ-comuna Muşeniţa, agent-şef principal Marcel Coroi (48 de ani), din Măriţei-comuna Dărmăneşti, agent principal Daniel Barbă (32 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Manuel – Eugen Costache (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Radu Lucanu (43 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef adjunct Dănuţ-Dumitru Neagu (40 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Vasile Adrian Bălici (29 de ani), din Vicovu de Sus, agent Adrian Ionuţ Grosu (24 de ani), din municipiul Suceava, agent Daniela Căpăţână (43 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal George Jacotă (33 de ani), din comuna Frătăuţii Noi, agent George Slevoacă (25 de ani), din comuna Cacica, agent principal Cristinel Ţiprigan (33 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Traian Constantin Hai (35 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef Constantin Gheorghe Lavric (39 de ani), din comuna Frătăuţii Vechi, agent principal Ionel Marinel Gîză (40 de ani), din Salcea, agent-şef principal Luchian Alexandru Posmangiu (42 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Adrian Petru Mudrac (28 de ani), din comuna Mihăileni, agent Gheorghe Neamţu (28 de ani), din municipiul Fălticeni, agent principal Fănel Florin Rădăcină (42 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent şef Nichiforiuc Rodica (45 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef principal Romis Vasile Luchean (32 de ani), din comuna Dorneşti, agent principal Gheorghe Alin Pavlovici (32 de ani), din Siret, agent-şef Ilie Zahariuc (47 de ani), din Siret, agent Silviu Georgică Pomohaci (28 de ani), din comuna Şcheia, subinspector Bogdan Constantin Rurac (27 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef principal Sorin Doru Strugar (42 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef principal Viorel Ruşte (46 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Ramona Costiuc (30 de ani), din Siret, agent-şef Florin Constantin Lupu (38 de ani), din Siret, agent principal Lucian Ştefan Pintilii (32 de ani), din municipiul Fălticeni, agent principal Loghin Daniel Timoci (37 de ani), din Siret, agent Elena Anca Agapi (27 de ani), din Siret, agent principal Valentina –Ioana Sauciuc (27 de ani), din comuna Şcheia, agent George Bogdan Ungureanu (29 de ani), din Siret. Toţi poliţiştii de frontieră menţionaţi sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Lor li se adaugă cei patru vameşi arestaţi tot vineri, şefi de tură în PTF Siret, Sorin Constantin Şcladan (41 de ani), din comuna Vicovu de Jos, Nicu Cezar Schipor (38 de ani), din Siret, Lazăr Ungureanu (45 de ani), din municipiul Suceava, Simion Coroliuc (43 de ani), din Siret, acuzaţi de dare de mită în formă continuată.


Veneau la serviciu doar ca să deschidă robinetul cu bani

Judecata de fond a celor 59 de corupţi de la Vama Siret se va face la Suceava, iar numai urmărirea penală a acestora, dat fiind faptul că, perfect legal, acţiunea penală a fost demarată de DNA Bucureşti, se va realiza în Capitală. Pentru această fază a procesului, procurorilor Anticorupţie le revine sarcina de a demonstra că cei pe care i-au propus pentru arestare preventivă de 29 de zile reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Faptele, aşa cum rezultă din referatul DNA, arată că Aurel Anea primea 40%, iar Mădălin Ionescu, investigatorul sub acoperire, 60%, potrivit algoritmului de împărţire a banilor stabilit de cei doi. De la acest nivel în jos, fiecare primea în funcţie de importanţă şi de aportul personal în angrenajul afacerii. Era vorba, aşa cum am descris în ediţia anterioară, de o adevărată fabrică de făcut bani, un robinet de parale, poliţiştii şi vameşii venind la serviciu doar pentru a-l deschide şi a-şi umple găleţile. În fapt, în materialul probator al DNA apare şi un astfel de obiect care i se dădea, plin cu bani, şefului venit de la Bucureşti, aşa - zisul Mădălin Ionescu.

Agentul principal Fănel Florin Rădăcină - înregistrat făcând bilanţul turei pe care a fost: „S-au făcut 200 de milioane (...) Valentina (dispecerul) şi cel de la marfă au luat câte 14 milioane, au fost şase inşi a câte 20 de milioane, iar cei de la P1 şi P2 - câte 5 milioane şi jumătate”. În aceeaşi zi, Anea ar fi primit câte 500 de lei de la şefii de tură de la vamă, Lazăr Ungureanu şi Sorin Scladan. „Să fie bine, să nu fie probleme (...) Liniştea e cea mai importantă şi obrazul subţire cu cheltuială se ţine”, se poate distinge într-o înregistrare ambientală.


Averile care se văd. Dar cele care nu se văd?
 
Aurel Anea are, potrivit declaraţiei de avere din anul 2009, un teren de peste 500 de metri pătraţi în comuna Limanu, judeţul Constanţa şi un alt teren de aproape 500 mp în comuna Lisaura, în judeţul Suceava.
Totodată, el are un apartament de peste 80 mp în Suceava, cumpărat în 2005, o casă de 100 mp în Limanu şi o altă casă de 100 mp în comuna Lisaura.

Fostul şef al IJPF Suceava şi-a cumpărat, în 2002, un autoturism Opel şi a declarat că nu are conturi sau depozite bancare.

Acesta a mai trecut în declaraţia de avere că are trei credite la bancă: unul de 31.500 de euro, unul de 23.500 de lei şi altul de 23.000 de lei.

Aurel Anea a mai arătat că, în 2009, a avut un salariu de 46.702 lei în, calitate de şef al IJPF Suceava, iar soţia sa - un salariu de 22.262 de lei, la C.M. Bucovina.
Unul dintre cei mai avuţi este agentul-şef principal Dorel Chirilă, şpăgar de frunte de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, conform DNA. Potrivit declaraţiei de avere din 2009, una dintre casele sale, din Rădăuţi, ridicată după 2007, are 190 mp şi o valoare impozabilă de peste 230.000 de lei.
Agentul-şef de la PTF Siret mai deţine o locuinţă în comuna Gălăneşti, dar şi terenuri în Siret şi în comuna Horodnic, unde are şi o casă de vacanţă.

Agentul-şef Toader Ilieşi deţine un apartament în Suceava, pe strada Măgurei, dar şi o vilă în cartierul Sfântu Ilie. Agentul-şef mai are un teren în comuna suceveană Şcheia şi un autoturism Opel, dar şi un credit de 46.000 de euro pe 25 de ani.

Pe strada Castanilor, din oraşul Siret, agentul - şef Mihai Tocilă stă, alături de rude, într-o vilă imensă. Pe Vasile Alecsandri, Simion Coroliuc şi-a terminat-o acum un an. În Suceava, pe strada Grigore Vindereu, locuieşte Radu Lucanu, şi el rezident al unei vile cochete. Pe strada Zamcei, lângă păduricea cu acelaşi nume, străjuită de două panouri solare, se răsfaţă, într-un cochet cartier de vile, cea a vameşului Sorin Constantin Şcladan.

Exemplele ar putea continua, însă e greu de presupus că cineva va dori şi va putea să demonstreze în instanţă că domiciliile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră în chestiune sunt făcute din şpagă. Ele nu sunt decât nişte locuinţe în care stau nişte oameni. Unde ar trebui să locuiască, în stradă? Şi-apoi obiectul procesului nu e nicidecum acesta. De facto, s-ar putea arăta că fiecare are mai puţin decât se bănuieşte sau mai mult. Şi?...

Interesant, însă, e cum vor demonstra procurorii, punct cu punct, faptă cu faptă şi mituitor cu mituitor, infracţiunile de mită de care sunt acuzaţi cei 59. Pentru că un film, chiar şi însoţit de sunet, în care e evident cu ce se ocupau, zi de zi, „onorabilii”, rămâne, până la urmă, un film, de premiu Oscar al documentarelor, dar totuşi un film. Fără punctul culminant: flagrantul. Dar poate că anchetatorii n-au scos din mânecă, încă toţi aşii pe care îi au. Mai ştii?

P.S.: Oricât de dragi au devenit opiniei publice, zilele acestea, anchetatorii şi marile lor dezvăluiri, o întrebare tot merită pusă: ce făceau în tot acest timp, organele locale abilitate, ba chiar obligate să stârpească, jap – jap!, Corupţia? Jap – jap?

19:01
duminica, 06 februarie 2011

Taguri

DNA, IJPF, Siret

Autor
Mugur Geu
Gazduit de Administrare Servere