Maratonul foto 2010 şi-a desemnat cîştigătorii!

Maratonul Foto 2010 înseamnă, pe scurt, 56 de pasionaţi de fotografie înscrişi, 8 ore, 6 teme şi 336 de fotografii de jurizat. Concursul s-a desfăşurat sîmbătă, 19 septembrie timp de 8 ore. Premierea, prezentată de Ştefan Şfichi (alias Steve) a avut loc duminică, la ora 16:00 în Clubul Artelor Vizuale.

Nikonişti, canonişti sau utilizatori de orice alte aparate cu rol de cameră obscură (în afara telefoanelor mobile), au aştepat entuziasmaţi temele de concurs, acestea fiind extrase de organizator (Extaz, depestrada.ro) din propria sa şapcă.

Juriul care a avut dificila misiune de a alege cele mai reprezentative fotografii într-un timp foarte scurt a fost constituit din Ioana Bodale - masterandă la Arte Vizuale, Raluca Ioniţă - profesor de arte plastice şi Mircea Petrariu - director Shopping City Suceava.

Temele extrase au fost: I Love Shopping City, Întîmplător, Dublu, Ochii care nu se văd, Momente de ciocolată şi Refuz.

Participanţii, în mare parte suceveni au avut vîrsta între 11 şi 52 de ani, decanul de vîrstă şi cel mai mic competitor alegîndu-se fiecare cu un premiu special.


Întrebaţi de motivul pentru care s-au înscris la maraton, majoritatea participanţilor au mizat pe dorinţa de a cîştiga experienţă dar şi distracţie, competiţie. Unii dintre ei au declarat că sunt prea puţine evenimentele foto organizate în oraş, alţii au invocat dorinţa de a cunoaşte comunitatea, dar şi de afirmare sau plăcerea de a fotografia. Pentru cîţiva dintre paticipanţi, motivul principal care a generat înscrierea lor în competiţie a fost fie plictiseala sau dorinţa de a cîştiga, fie curiozitatea sau lupta cu propria ambiţie. Însă cu toţi au fost de acord că Maratonul a reprezentat o provocare.

Întrebaţi ce cred ei că vor cîştiga (în afara experienţei sau a premiilor), răspunsurile primite au fost: viziune, cunoaştere, timp petrecut în mod constructiv, o poziţie în top, prieteni, schimb de cunoştinţe, laptop stricat, afirmare, o amintire super-faină, experienţă, entuziasm. (Opiniile nu au fost alterate în nici un mod)

Temele extrase au creat destul de multe păreri împărţite. Unii au spus că ele au fost copilăreşti, ciudate, suspecte, surprinzătoare, alţii etichetîndu-le ca stupide, diversificate, distractive, disconcordante cu vremea sau dificile.

Fiecare temă a fost premiată cu trei locuri: Premiul I: 200 lei + Diplomă, Premiul II: 100 lei + Diplomă, Premiul III: Diplomă. Premiile bonus au fost oferite de Flanco şi Librăriile Alexandria.

Iată şi lista cîştigătorilor:

Tema nr. 1: I Love Shopping City
Locul 1. Flipoaia Oana Mirela
Locul 2. Alexandru Stupcanu
Locul 3. Dodan Lucian

Tema nr. 2: Întîmplător
Locul 1. Mocanu Ada Narcisa
Locul 2. Bejinariu Artur
Locul 3. Cudla Claudia

Tema nr. 3: Dublu
Locul 1. Alexandru Stupcanu
Locul 2. Macovei Andrei
Locul 3. Filipoaia Oana Mirela

Tema nr. 4: Ochii care nu se văd
Locul 1. Bejenariu Artur
Locul 2. Birzan Monica
Locul 3. Dumitraşcu Mircea

Tema nr. 5: Momente de ciocolată
Locul 1. Mocanu Ada Narcisa
Locul 2. Alexandru Stupcanu
Locul 3. Vieriu Alina Magdalena

Tema nr. 6: Refuz
Locul 1. Gavril Marius Gabriel
Locul 2. Berar Flavian
Locul 3. Bejinariu Mădălina.

Organizatorii au oferit şi cîteva premii speciale:
Premiul pentru cel mai bun portofoliu: Alexandru Stupcanu
Premiul pentru cel mai tînăr participant: Lupu Florin Stepan (11 ani)
Premiul pentru decanul de vîrstă: Ştefan Csukat (52 de ani)
Premii pentru curaj: Vorniceanu Ovidiu Iulian şi Mocanu Ada Narcisa.

01:59
luni, 20 septembrie 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere