La început de an şcolar se cumpără flori de criză

Începutul anului şcolar marchează de fiecare dată un profit pentru florăriile sucevene. E drept că vînzările nu sunt pe măsura anilor trecuţi şi că minunea durează doar o singură zi.

Luni dimineaţa, autobuzele s-au transformat deodată în grădini ambulante. Unii elevi au aşteptat cu ardoare să îşi întîlnească colegii şi să le povestească despre întîmplările din vacanţă. Pentru alţi elevi a început din nou "chinul" trezitului de dimineaţă. Ce-i drept, aproape toţi elevii aveau flori în mînă.

În ciuda crizei şi a bugetului restrîns, la florăriile din municipiu s-a stat la coadă, mare parte dintre clienţi fiind copiii şi părinţii dornici să le facă un cadou profesoarelor la început de an.

Florăresele au recunoscut că vînzările din acest an nu sunt aşa cum se aşteptau, buzunarele părinţilor fiind afectate şi ele de criză şi taxe.

Întrebate ce vînd cel mai bine, ele au declarat tranşant: florile ieftine. Mai exact garoafele şi crizantemele. "Cumpărătorii nu se mai hazardează să cumpere buchete cît mai elegante şi pline de culoare, alegînd doar două, trei fire la 5 sau 3 lei. Omul cumpără o floare, nu mai vrea trei." Profitul florăreselor a fost afectat şi el de criză, vînzările înregistrate fiind cu jumătate mai mici decît în ceilalţi ani.

Preţurile la flori au crescut şi ele, devenind aproape un lux să cumperi o floare. Motivul? "TVA-ul a crescut, furnizorii olandezi au ridicat preţul, distribuitorul cere şi el mai mult. Ce să facem? Mai adăugăm şi noi trei lei în plus", ne spune o florăreasă.

Unele florărese au comentat faptul că profitul le-a fost redus drastic şi de lucrările la străzile din municipiu. "Două luni, cît s-a lucrat pe Mărăşeşti, nu am vîndut absolut nimic." Vînzările la flori sunt mai mari de regulă la începutul anului şcolar şi de sărbători (în speţă 8 martie).

10:45
luni, 13 septembrie 2010

Taguri

an scolar, copii, din oras, flori, parinti, vanzari

Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere