23-30 Aprilie - Săptămâna Europeană a vaccinării

A 6-a Saptamâna Europeana a Vaccinarii - SEV este organizata pe 23 - 30 aprilie 2011 prin eforturile retelei nationale de promovare a sanatatii, coordonata de Ministerul Sanatatii  prin Institutul National de Sanatate Publica conform  indrumarile Biroului Regional Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (EUR/OMS).

poza
23-30 Aprilie - Săptămâna Europeană a vaccinării
Sub sloganul permanent "Sa prevenim, sa protejam, sa ne vaccinam", scopul general al SEV este cresterea acoperirii vaccinale prin sporirea constientizarii  societatii si a decidentilor cu privire la rolul imunizarii grupurilor populationale vulnerabile sau dificil-adresabile.

In 2011 tema  SEV face un apel la solutii concertate pentru amenintari comune cu referire la focarele recente de rujeola si poliomielita din Regiunea EUR/OMS, iar obiectivele  includ constientizarea populatiei in privinta beneficiului si sigurantei imunizarii pentru a diminua declinul continuu în acceptarea vaccinarii  - cu consecinte grave pentru sanatatea publica.

In ultima decada vaccinurile au contribuit simtitor la ameliorarea sanatatii în zona OMS/Europa, în special în rândul copiilor:  între 2000 si 2008 a existat o reducere de 99% în cazurile de poliomielita  si o reducere de 78% a mortalitatii cauzate de pojar. Datorita eforturilor de colaborare, Europa este pe punctul de a elimina  rujeolasi rubeola. Beneficiile vaccinarii sunt din progresiv extinse catre adolescenti si adulti, oferind protectie împotriva unor boli grave, precum gripa, meningita si cancerul.

Regiunea noastra este totusi confruntata cu  focare recente de rujeola si cu reaparitia poliomielitei in 2010, fenomene considerate a fi in legatura cu nivelurile ridicate de migratie, existenta unor grupuri neimunizate din cauza accesului  limitat la serviciile de sanatate, declinul continuu în acceptarea vaccinarii de catre  populatie

                                                                                  *

Romania dispune de un plan generos de imunizare (comparativ, de pilda, cu schemele de imunizare din Polonia si Ungaria) acoperind grupurile-tinta în proportii medii între 95% (vaccinul anti-hepatita B, Hep B3) si 99% ( vaccinul anti-tuberculoza, BCG), la nivelul anului 2009.

Revenirea recenta a rujeolei în regiunea EUR/OMS în 2010 a afectat tara noastra cu o rata a incidentei de 9,1 cazuri la 1 milion locuitori.

Necunoasterea beneficiilor si teama nejustificata fata de efectele secundare ale vaccinarii atrag insa si la noi un declin crescator in acceptarea vacinarii, privind in special noile vaccinuri.

          In sfarsit,  o acoperire vaccinala precara este înregistrata la comunitatile Roma în care, la nivelul anului 2009, 25% dintre minorii romi nu primisera niciunul dintre vaccinurile gratuite si obligatorii (la nivel national).

In aceste conditii, tintele pentru campania IEC aferenta SEV 2011 vizeaza mentinerea nivelului mediu înalt de acoperire vaccinala potrivit schemei nationale de imunizare, sporirea încrederii populatiei privind siguranta noilor vaccinuri si cresterea consecutiva a ratei de acceptare, în sfarsit un efort educational sustinut - si dupa aprilie 2011 - adresat comunitatilor rome si altor grupuri subvaccinate sau greu-accesibile

                                                          *

Ultimele datele de vaccinare raportate de judetul nostru evidentiaza acoperiri de (primul trimestru din anul 2011)  99,5 % in privinta BCG, 96 % - DTP1, 95,5 - DTP3, 95,5 -HepB3, 93,7 - MCV,  95,5-  Pol3. Acoperirea optimala incepe de la 95%.

           În judetul nostru se organizeaza actiuni permanente privind informarea:

          a)  parintii si tutorii (copiii institutionalizati) - distribuire de  materiale grafice (pliante, brosuri);

b) cadrelor medicale ( sesiuni stiintifice/seminarii/sedinte ale medicilor pentru actualizarea informatiei privind profilul de imunizare al tarii noastre, amenintarile recente si noile vaccinuri)

c) factorilor de decizie - implicati in  conferinte, cu invitarea de responsabililor din  DSP;

d) mediatoriilor sanitari activi în comunitatile Roma - workshop instruire,

e)  asistentilor medicali comunitari activi în mediul rural - workshop instruire,

f)  informarea personalului medico-sanitar din cabinetele medicale scolare,.



Va multumim.



Glosar

BCG - vaccin împotriva tuberculozei (Bacillus Calmette-Guérin)

HepB - vaccin împotriva hepatitei de tip B

MCV1, 2  - vaccin împotriva rujeolei (Measles Containing Vaccine) (doza 1sau doza 2, cu ref. la varsta vaccinarii)

DTP1, 3  - vaccin combinat împotriva difteriei (D), tetanosului (T) si tusei convulsive (P) (doza 1 sau 3)

Pol3  - vaccin împotriva poliomielitei (a 3-a doza)

15:15
joi, 28 aprilie 2011

Taguri

Europa, Romania, vaccin

Autor
Andrei Jităreanu
Gazduit de Administrare Servere