Cea de a treia schimbare la faţă a viceprimarului de Rădăuţi

Se pare că municipiul Rădăuţi se pregăteşte să bată record după record. După cea mai mare pască, urmează cel mai mare număr de viceprimari per mandat.

Într-adevăr, dacă înţelepţii consilieri rădăuţeni, bine consiliaţi de partidele mamă, vor păstra strogul de până acum (trei viceprimari în 11 luni), la sfârşit de mandat vom consemna la Rădăuţi 13 viceprimari. Frumos şi democratic, aproape toţi consilierii locali putând să-şi etaleze performanţele administrative alături de primarul Aurel Olărean.
    Toată vânzoleala din consiliul local rădăuţean constă în faptul că deşi PD-L are primarul şi nouă consilieri nu are, însă, majoritatea în consiliul local. Mai mult, primarul Olărean a reuşit să îşi radicalizeze adversarii într-o manieră care face practic imposibil ca la Rădăuţi să mai fie pace sub măslini.
Alegerile locale din iunie 2008 au fost în municipiul Rădăuţi deosebit de tensionate, inducând un clivaj insurmontabil între cei nouă consilieri pedelişti şi cei şapte pesedişti. şi, parcă, pentru ca lucrurile să fie cât se poate de complicate au mai intrat în consiliu doi peneţecedişti şi un liberal. Cum Aurel Olărean este -de felul său- liniştit şi bun negociator, s-a constituit rapid o coaliţie anti-Olărean care l-a impus ca viceprimar pe ţărănistul Dorin Vataman, semn clar că pesediştii rădăuţeni nu concep o coabitare cu năbădăiosul primar. Aşa s-a ajuns la situaţia care practic blochează consiliul local şi care a condus, până în acest moment, la rotirea a trei viceprimari..
    La numai 50 de zile de la numirea sa în funcţie, Dorin Vataman demisionează, revenind probabil la vechile sale obiceiuri politice, care l-au consacrat: trasul cu puşca după afişele adversarilor. Motivaţia viceprimarului consta în aceea că primarul i-a condiţionat delegarea de atribuţii pentru funcţia care o deţinea de constituirea unei majorităţi în consiliul local prin garantarea celor două voturi ale ţărăniştilor. Coaliţia anti-Olărean a funcţionat din nou şi, astfel, a fost ales viceprimar Constantin Gălan, singurul  consilier liberal. Semn clar că pesdiştilor nici prin cap nu le trece să se afişeze alături de domnul Olărean. Bâlciul din consiliul local continuă. În ianuarie 2009, pe ordinea de zi apare o propunere de hotărâre privind demiterea domnului Gălan, însoţită de un faimos protocol de colaborare între PD-L şi PNL. Surpriză, protocolul (despre care gurile rele spun că ar fi fost negociat peste capul ţărăniştilor rădăuţeni- undeva prin budoarele politice judeţene) este denunţat chiar în şedinţă şi demiterea eşuează.
    În luna martie, asistăm, în numele faimosului Parteneriatul pentru România, la o nouă tentativă de formare a unei alte majorităţi prin propunerea, formulată de preşedintele Flutur, de înlocuire a viceprimarilor liberali din Fălticeni şi Rădăuţi cu social democraţi. şi de această dată pesediştii rădăuţeni spun pas. Motiv pentru care căutarea majorităţii mult dorite continuă. Se reia schema protocolului local de colaborare, promiţându-se fotoliul de viceprimar ţărănistului Mihai Curelar.  De data aceasta demiterea reuşeşte, dar la nominalizarea viceprimarului detonează bomba. Exviceprimarul Gălan îl propune pe pedelistul Simion Sticleţ, care nu se recuză şi este ales cu 13 voturi (desigur pesediştii şi cel puţin cinci pedelişti).
    Să concluzionăm. Rădăuţenii s-au procopsit cu cel de al treilea viceprimar, dar situaţia este cam aceeaşi. PD-L are primar, acum şi viceprimar, dar nu are majoritatea în consiliul local. Mai mult, va trebui să deconteze singur tot acest bâlci. Ce urmează? Probabil o colaborare fructuoasă între primar şi viceprimar, care va pregăti premizele pentru alegerea celui de al patrulea viceprimar.


00:16
luni, 25 mai 2009
Autor
Dragos Danubianu
  • Vin domnesc? Nu, Vin săsesc!
  • Un an de „Hai în Bucovina”
  • Președintele, vizita de lucru și clusterul
  • De ce bat clopotele, Gheorghiță?
  • vezi toate stirile
Gazduit de Administrare Servere