Nu vrem să fim o colonie de consum, mai ales acum!

Am primit la redacție un apel adresat sucevenilor și, în general, românilor, dar – în același timp - și o solicitare fermă adresată guvernanților și parlamentarilor din partea domnului Dan-Marcel Roibu, secretar coordonator al Organizației Județene ALDE Suceava, consilier local în Consiliul Municipal Suceava.

poza
Nu vrem să fim o colonie de consum, mai ales acum!
Consumați, mai ales acum, produsele românești!

Sprijiniți, mai ales acum, producătorii români !

Concepeți și promovați, domnilor guvernanți, programe pentru susținerea producătorilor români!

Formulați legi, domnilor parlamentari, în sprijinul producției și al consumului produselor romanești!

Într-o Europă, in care țările care o compun sunt interdependente, social, economic, financiar, realitate percepută și înțeleasă și în timpul pandemiei, consider că, pentru o mai bună coeziune, fiecare stat membru trebuie să fie autonom in instituirea și modalitatea de aplicare a propriului programul economic, fără ingerințe externe. Romania, pentru a se putea impune, ca o țară componentă a U.E., în interiorul și în afara acesteia, trebuie să aibă un program bine definit și aplicat, în care să se identifice după modul, condițiile și facilitățile de producție, a unor produse, industriale sau agricole, optime, pentru a-și putea crea un ascendent de plus valoare in schimburile cu celelalte țări.

Ar trebui să începem prin a ne aduce aminte, mai întâi, cine eram. Ce produceam, industrial, agricol sau terțiar. Și, să redefinim după experiența dobândită, realitățile actuale și aplicabilitatea forței de muncă. Să ne reinventăm, fără a da în panta naționalismului desuet și gratuit dar nici în cea a consumismului de “afară”, în care consumăm majoritar produse de import, față de care nu ne opunem pentru că nu vrem ”să ne stricăm cu Europa” sau alte produse ieftine, identificate prin marca ”Made in China”. Puterea unei țări stă în capacitatea ei de negociere la masa tratativelor, de orice natură ar fi acestea. Dacă am produs un litru de lapte - pentru că din ăsta avem mult în Bucovina- ți-l dau, dar ce îmi dai în schimb? Schimbul trebuie să aibă ca unică condiție valoarea produsului și să se raporteze la principiul echivalenței de interes. Dacă vom ”avea cu ce”, se va discuta cu noi. Dacă suntem conștienți că ceea ce avem are valoare și pentru ei, e, he, he. Atunci “Altă făină se va măcina la moară.”

Capacitatea de ofertă, în cazul nostru al județului Suceava, ar trebui să fie cuprinsă intr-un master plan, în care să regăsim cele mai definitorii dintre produsele locale, pe numele lor, agricole - lapte, carne, cartofi, varză, fructe de pădure, industriale - lemn, încălțăminte, produse din ceramică, textile , terțiare – turismul cu toate minunățiile lui, despre care nu vorbesc, pentru că nu e momentul, dar despre care vorbește o lume întreagă. Să stabilim pentru acestea planuri de producție cu indicatori într-o permanentă creștere, să le găsim piețe de desfacere în Europa și oriunde, pe întreg globul ăsta, și să ne mândrim cu ele, cu toate acestea, creându-ne o imagine de zonă și de țară, de neconfundat și demnă de invidiat.

Vă rugam domnilor!

Dan-Marcel Roibu,
secretar coordonator al Organizației Județene ALDE Suceava,
consilier local în Consiliul Municipal Suceava.



14:17
luni, 18 mai 2020

Taguri

Autor
Gazduit de Administrare Servere