Grosaru: Învăţămîntul nu este o platformă pentru campania electorală

Anul acesta, începutul anului şcolar a fost deosebit faţă de anii anteriori. Pentru prima dată după mult timp, evenimentul a avut loc fără participarea politicienilor. Deputatul sucevean Mircea Grosaru consideră că "este o schimbare de salutat, întrucît învăţămîntul nu trebuie sub nicio formă politizat."

Deputatul Mircea Grosaru a declarat că învăţămîntul nu este o platformă pentru campania electorală. "Procesul educaţiei este crucial pentru evoluţia oricărui popor. El trebuie ferit de lupta între diverşi poli de interese. De altfel, legea spune foarte clar că în şcoală nu este voie să se facă politică. Mulţi colegi de-ai noştri au fost sau mai sunt încă profesori. Unii, spre cinstea lor, uită că fac parte dintr-un partid atunci cînd intră în sala de curs. Alţii confundă catedra cu tribuna Parlamentului."

Reprezentantul italienilor în Camera Deputaţilor susţine că politicienii ar trebui să aibă o singură preocupare faţă de învăţămînt. Şi anume aceea de a elabora cele mai bune legi pentru sprijinirea procesului pedagogic. De a crea cadrul necesar pentru ca specialiştii din domeniu să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii optime.

"Din păcate, învăţămîntul românesc trece printr-o perioadă foarte grea. Acest an şcolar îi urmează celui în care s-a înregistrat cel mai slab procent de promovabilitate la Bacalaureat – 67,4% – din ultimul deceniu. Au existat judeţe, precum Ialomiţa, Călăraşi, Dîmboviţa şi Braşov, în care doar jumătate din numărul candidaţilor au luat toate examenele. Perspectivele sunt şi mai îngrijorătoare, în condiţiile în care nemulţumirea cadrelor didactice este în creştere, după micşorarea cu 25 % a salariului", consideră Mircea Grosaru.

Grosaru apreciază situaţia învăţămîntului ca fiind una delicată, făcînd astfel apel la calm şi înţelepciune pentru a trece peste ea. Dînsul a subliniat faptul că începutul de an şcolar fără politicieni este un important pas în faţă, cu speanţa că vor urma şi alţi paşi în vederea spiritual depolitizării multor domenii de activitate în care clientele politică ocupă locuri nemeritate şi care au dus şi vor duce în continuare la neprofesionalism şi non-performanţe "în domenii în care nu ne mai putem permite nici un moment acest lucru, pentru că intrarea în Uniunea Europeană şi din acest punct de vedere implică altceva."

12:28
miercuri, 15 septembrie 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere