Unde se duc banii noştri…

Presa suceveană pare a-şi fi revenit şi începe din nou să scrie despre modul inconştient în care sunt cheltuiţi banii publici.

Un prim aspect este dat de faptul că peste două sute de mii de euro s-au dus pe apa sâmbetei, după ce o firmă de consultanţă a realizat o mapă de 10 pagini în care erau cuprinse documentele necesare pentru obţinerea de finanţări din fonduri europene în sumă totală de 22,4 milioane de euro.

 

Firma de consultanţă urma să ofere soluţii pentru dezvoltarea oraşului,  însă prezentarea nu făcea decât referire la situaţii deja cunoscute, precum probleme de infrastructură sau cele a spaţiilor verzi. Un alt semn de întrebare îl ridică celebrul program de reabilitare termică a blocurilor.

 

Primul bloc care va beneficia de acest proiect se află în zona colegiului „Petru Rareş”. Aceasta are 12 apartamente, iar izolarea fiecăruia va costa 4400 de euro, adică aproape 180 de milioane de lei vechi. E adevărat că discutăm despre o zonă în care s-au ridicat primele blocuri din Suceava, însă putem să ne întrebăm, dacă cei care stau în zonă şi sunt cei mai mulţi pensionari, şi-ar fi permis la asemenea costuri să –şi reabiliteze singuri apartamentele? 

 

Mai mult ca sigur că nu. Şi aşa, chiar dacă guvernul asigură plata a jumătate din bani, iar primăria 30 la sută şi proprietarii doar restul de 20 la sută, să dai 880 de euro pentru izolarea unui apartament, suma e destul de mare. Discutăm despre peste 32 de milioane de lei vechi şi despre peste 52.000 de euro, adică peste 2 miliarde de lei vechi pentru un singur bloc.

 

E şi normal în aceste condiţii ca mulţi proprietari să se opună acestor izolări ale căror costuri de cele mai multe ori depăşesc posibilităţile lor materiale. Iar dacă suma va scădea cu 30 la sută în urma licitaţiei, totuşi ea pare a fi destul de mare şi peste cea existentă pe piaţă.



23:32
joi, 23 iulie 2009
Autor
Tim Tim
Gazduit de Administrare Servere