Prefecturile din Suceava şi Botoşani verifică litigiul de la Hănţeşti

Marţi, 23 noiembrie 2010, oamenii care au făcut o răscoală în toată regula în Hănţeşti au dat ochii cu Prefectul Sorin Arcadie Popescu, Prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, primarul comunei Hănţeşti, judeţul Suceava, primarul comunei Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani şi 5 reprezentanţi ai locuitorilor din comuna Hănţeşti cu titluri de proprietate pe terenul aflat în litigiu.

poza
Prefecturile din Suceava şi Botoşani verifică litigiul de la Hănţeşti

Sătenii din localitatea suceveană Hănţeşti au venit marţi ca să îşi spună păsul în faţa Prefectului Sorin Arcadie Popescu. Supăraţi foc că se pot trezi fără pămîntul lăsat ca moştenire de la bunici sau părinţi, aceştia erau în stare să facă o răscoală chiar în faţa Prefecturii.

În faţa presei ei au descris nişte scene demne de un roman de Liviu Rebreanu, declarînd că ar fi în stare de orice ca să îşi apere pămîntul atît de preţios, de altfel tot ce le-a mai rămas. "Dacă ne iau pămîntul, nu mai avem nimic", au mărturisit unii dintre ei.

Cei aproximativ 20 de săteni au aşteptat cu nerăbdare deciziile luate de cei prezenţi la discuţie. Prefectul Sorin-Arcadie Popescu a acceptat o întrevedere cu cinci dintre cei prezenţi, alături de primarul localităţii Hănţeşti.

La discuţii au mai participat şi Prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, primarul comunei Vârfu Câmpului, reprezentanţi ai Oficiilor de Cadastru din cele două judeţe, precum şi jurişti din compartimentele de fond funciar din Instituţiile Prefectului din judeţele Suceava şi Botoşani.

În cadrul discuţiilor ţinute cu uşa închisă, s-a discutat despre cele 186 de hectare din Vârfu Câmpului (judeţul Botoşani) aflate în litigiu, revendicate de 286 cetăţeni din comuna Hănţeşti. Acest teren revendicat a fost pus în posesie pe baza Legii 1/2000 unui număr de 10 cetăţeni şi în prezent este intrat în circuitul civil.
 
Cei prezenţi la discuţie au căzut de acord la verificarea punerii în posesie a celor 10 cetăţeni din Botoşani, prin constituirea unei comisii comune, formată din reprezentanţi ai Instituţiilor Prefectului din judeţele Suceava şi Botoşani, ai ADS Suceava şi Botoşani şi ai Oficiilor de Cadastru din Suceava şi Botoşani.

Comisia îşi va desfăşura activitatea în perioada 24-26 noiembrie 2010, urmînd ca vineri, 26 noiembrie să prezinte raportul cu cele constatate, iar luni, 29 noiembrie 2010, Prefectul judeţului Suceava va avea o nouă întîlnire cu primarul comunei Hănţeşti şi cu reprezentanţii locuitorilor din Hănţeşti, în care se vor stabili măsurile ce vor trebui luate pentru rezolvarea litigiului.

Sătenii care au aşteptat în frig le-au prezentat reporterilor rănile pe care le-au avut în urma luptei duse cu agenţii de pază de la FGM şi agenţii de poliţie prezenţi la mica "răscoală". Poliţia a iniţiat o anchetă în privinţa agenţilor care i-au agresat pe săteni, unii cu vîrsta de 76 de ani. Sătenii au mai povestit despre cum au venit "inamicii" şi au înconjurat satul ca să nu scape cineva.

16:30
marti, 23 noiembrie 2010

Taguri

Hantesti, Prefectura Suceava, Sorin Arcadie Popescu, litigiu, rascoala

Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere