Lungu vrea zonă metropolitană la Suceava

Primarul Ion Lungu s-a întâlnit săptămîna trecută pentru a semna un contract de înfrăţire cu edilul şef din Laval, cel mai mare oraş francez din departamentul Mayenne. Lungu a mers şi pentru a afla mai multe despre sistemul de organizare administrativă de tip zonă metropolitană, declarând că are intenţia să implementeze o asemenea structură şi la Suceava.

Primarul Sucevei a declarat că primarul oraşului Laval este preşedintele acestei zone metropolitane, pentru că oraşul Laval este cel mai mare din aglomerare. Primarii din celelalte localităţi incorporate în zona metropolitană devin automat vicepreşedinţi ai zonei.

"Am discutat despre modul de organizare al zonei metropolitane, despre cum funcţionează ea şi ne dorim să dezvoltăm o zonă metropolitană în conformitate cu legislaţia românească. Din păcate, nu putem funcţiona pe legislaţia românească pentru că suntem municipiu de rangul II", a declarat Ion Lungu.

Primarul Ion Lungu intenţionează să creeze o fundaţie de tip zonă metropolitană pentru a aplica criteriile din Franţa.

"Fiecare localitate îşi păstrează autonomia, are primar, consiliu local, buget propriu. La fiecare rând de alegeri, din rândul consilierilor locali, se mandatează un număr de membri în consiliul zonei metropolitane, raportat la numărul de locuitori", evidenţiază Ion Lungu.

Pe anumite bugete, aceste localităţi se pot asocia în zona metropolitană şi finanţează proiecte în domeniul transporturilor, gestionării deşeurilor. Ion Lungu va demara şi la Suceava discuţii cu primăriile din Salcea, Ipoteşti, Şcheia, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei, pentru că deja există proiecte în comun.

12:20
miercuri, 24 noiembrie 2010

Taguri

Franta, Ion Lungu, Laval, Primaria Suceava, zona metropolitana

Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere