Circ in Consiliul Judeţean Suceava

Motivat de faptul că propunerea de hotărâre privind repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale le-a fost prezentată cu doar două ore înainte de şedinţă, consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au refuzat să participe la votul acesteia. Totuşi, cu votul celor 19 consilieri ai PD-L, hotărârea a trecut prin Consiliul Judeţean.

Nu este pentru prima dată, când consilierii judeţeni ai opoziţiei, aparţinând PSD şi PNL, se plâng de nerespectarea, de către conducerea PD-L a Consiliului Judeţean, a prevederilor regulamentare privind termenele la care propunerile de hotărâri le sunt prezentate spre analiză, înaintea şedinţelor. La fel s-a întâmplat, nu de mult, cu hotărârea privind promovarea unor proiecte turistice.


Adoptarea de către Consiliul Judeţean a  hotărâri cuprinzând repartizarea  sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale era urgentă, fiind -după adoptarea bugetului consolidat al statului- următorul pas de parcurs înaintea adoptării bugetelor unităţilor teritorial administrative. Abia de acum, cele 114 consilii locale din judeţul Suceava îşi vor putea vota bugetele de venituri şi cheltuieli pentru acest an.


Practic, astăzi în Consiliul Judeţean s-a aprobat repartizarea sumei 45,8 milioane de lei cote defalcate din TVA şi din impozitul pe venit, primită de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Potrivit legii bugetului, 80% din această sumă a fost repartizată de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, în baza unei formule stabilite de lege, iar restul de 20% de către Consiliul Judeţean.


Conducerea Consiliului Judeţean a argumentat că la împărţirea banilor s-a avut în vedere un grad mediu de colectare a veniturilor la nivelul localităţilor, precum şi de nevoile primăriilor pentru asigurarea funcţionării în condiţii normale şi pentru cofinanţarea unor proiecte de dezvoltare locală.


Liberalii şi social democraţii au obiectat că au primit proiectul de hotărâre cu doar două ore înainte de şedinţă şi astfel nu au avut cum să îl studieze. În concluzie, consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au refuzat să participe la vot, cerând amânarea proiectului de hotărâre. Mai mult, consilierii opoziţiei au arătat că, deşi nu au avut timpul necesar pentru a verifica modul cum s-a făcut împărţirea sumelor pe localităţi, se poate observa cu uşurinţă că acesta prezintă discrepanţe şi creează inechităţi între comunităţile locale sucevene.



21:08
miercuri, 03 februarie 2010

Taguri

Autor
Dan Maxim
Gazduit de Administrare Servere