Cadou de Crăciun pentru ISU, două utilaje pe bani europeni

<AUDIO/FOTO În semn de mulţumire pentru cele două autospeciale, membrii ISU Bucovina i-au colindat pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur şi pe Prefectul Sorin-Arcadie Popescu. Cele două autospeciale fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene, în valoare de 3,4 milioane de euro.

poza
Cadou de Crăciun pentru ISU, două utilaje pe bani europeni | (f) Bogdan Popescu | Newsme.ro

„Astăzi la Suceava am primit primele două autospeciale pe fonduri europene al unui program al CJ Suceava cu încă 5 consilii judeţene din nord-est. Prin organizaţia EURONEST ne-am propus să aducem fonduri europene şi să dotăm judeţele noastre cu autospeciale şi ambulanţe pentru situaţii de urgenţă”, a declarat şeful administrativului judeţean.

Proiectul prin care au fost aduse cele două autoutilitare performante este cotat la valoarea de 3,4 milioane de euro, urmând să fie aduse în total 20 de utilaje – 10 autospeciale şi 10 ambulanţe speciale pentru situaţii de urgenţă. Până la jumătatea anului 2011 vor fi aduse restul de utilaje pentru a acoperi toate zonele din judeţ.

Preşedintele Gheorghe Flutur i-a predat colonelului Ion Burlui (şeful ISU Bucovina) cheile şi documentaţia de la cele două utilaje. Utilajele au fost oferite sub formă de comodat.
Primul utilaj reprezintă o autospecială FRAP pentru intervenţii şi descarcerări rapide, dotată cu dispozitive medicale pentru sistem de ajutor de urgenţă. Autoutilitara FRAP este dotată cu o pompă de foarte mare presiune (150 de atmosfere, în comparaţie cu 50 atmosfere - presiunea autoutilitarelor din dotarea ISU) şi un bazin de 200 l de apă.

„Pentru un litru de apă, face o ceaţă pe o rază de 60 mp, la presiune de 150 de atmosfere. Este extrem de eficientă în caz de incendii şi incendii speciale”, a menţionat Gheorghe Flutur.

A doua este o autospecială pentru descarcerări grele şi foarte grele, în cazul unor accidente de tren, avion sau tir, fiind dotată cu toată logistica necesară.

„Eu aş vrea să nu avem nevoie de aceste utilaje dar viaţa a arătat că avem nevoie. Am discutat cu ISU Bucovina să îşi distribuie în judeţ autospecialele astfel încât să aibă acoperit tot judeţul, inclusiv Câmpulung Moldovenesc unde ştiu că sunt probleme cu o utilitară pentru descarcerări”, a afirmat Gheorghe Flutur.

Proiectul va aduce în jur de 94 de utilaje pentru toată regiunea Nord-Est şi nu prevede elicopter, Gheorghe Flutur menţionând că a solicitat prin program transfrontalier dotarea cu un elicopter SMURD.

În semn de mulţumire, reprezentanţii ISU Bucovina i-au colindat pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi pe Prefectul Sorin-Arcadie Popescu.

După ce i-a predat cheile, şeful administrativului judeţean i-a comunicat colonelului Ion Burlui: „aţi colindat odată şi v-am adus aceste autoutilitare. Mai trebuie să colindaţi de nouă ori”. Gheorghe Flutur şi directorul economic Irina Vasilciuc i-au răsplătit pe membrii „corului ISU” cu cozonac şi portocale.

Inspectorul şef al ISU Bucovina, Ion Burlui, a declarat că instituţia pe care o reprezintă are oameni pregătiţi pentru mânuirea acestor autospeciale, aceştia urmând un curs de specializare la Iaşi.  „80% din autospeciale au termenul de îndeplinire al rulajului depăşit”, a declarat colonelul Ion Burlui, bucuros de cadoul oferit în prag de sărbători de către Consiliul Judeţean.

13:16
marti, 14 decembrie 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere