Traficul feroviar si rutier de pasageri a avut scaderi de peste 10 la sută în 2009

Traficul feroviar de călători s-a redus cu 10,1% anul trecut, până la circa 70,3 milioane de pasageri faţă de anul anterior şi de aproape sase ori faţă de nivelul din 1990, când se înregistrau 407 milioane de pasageri, potrivit datelor Institutului National de Statistică (INSSE).

Pe piata transportului feroviar de calatori activeaza operatorul de stat CFR Calatori, dar si companiile private Transferoviar, Regiotrans si altele. Nu doar transportul feroviar de pasageri a inregistrat scadere anul trecut, ci si transportul feroviar de marfuri.

Traficul de marfuri transportate pe calea ferata a avut o scadere cu 24% anul trecut, pana la circa 50,6 milioane de tone, arata aceeasi sursa.

In anul 1990 pe calea ferata se transportau 218 milioane de tone de marfuri, ceea ce inseamna ca dupa 19 ani traficul de marfuri pe calea ferata s-a redus de patru ori, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica si calculelor cotidianului Ziarul Financiar.

Pe rute interne au fost transportate 45,4 milioane de tone de marfa pe calea ferata anul trecut, in scadere cu 17,4% fata de anul anterior, iar pe rutele internationale traficul de marfuri s-a redus de peste doua ori.

Compania de stat CFR Marfa, a carei cota de piata s-a redus de la 75% in 2008 la 51% anul trecut, concureaza pe piata transportului feroviar de marfa cu companii precum Grup Feroviar Roman si Unifetrans.AGERPRES

13:26
duminica, 16 mai 2010

Taguri

CFR, economie

Autor
Dan Maxim
Gazduit de Administrare Servere