Scriitoarea Angela Furtună a încetat greva foamei

Scriitoarea Angela Furtună, angajată a Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbierea, anunţa cu ceva timp în urmă că intră în greva foamei pe perioadă nelimitată, începînd cu data de 26 iulie 2010, ora 10 pentru că în urma restructurării de personal, ea îşi va pierde locul de muncă.

După o serie de discuţii care au avut loc între Angela Furtună, directorul Bibliotecii Bucovinei "I.G. Sbierea" şi preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, scriitoarea a primit nu numai promisiunea că va rămîne angajată în cadrul Compartimentului de Marketing Cultural şi Informare Publică din cadrul Bibliotecii Bucovinei, dar se vor căuta şi modalităţi de a reînfiinţa prin proceduri legale compartimentul care urma să fie comasat cu alte compartimente.

Soluţia propusă de domnul Flutur a fost reanalizarea activităţilor specifice curente ale Bibliotecii Bucovinei, însărcinându-l pe directorul Bibliotecii, Gabriel Cărăbuş, să se ocupe de rezolvarea cazului. Doamna Furtună nu s-a mulţumit doar cu aceste măsuri, insistînd ca preşedintele CJ Suceava şi directorul Bibliotecii să facă o declaraţie publică în ziua de 28 iulie, prin care domniile lor să-şi asume garantarea îndeplinirii acestor promisiuni de reintrare în legalitatea drepturilor întrerupte de Hotărârea din 20 iulie, iar această reparaţie legală  să se producă în cadrul primei şedinţe a Consiliului Judeţean Suceava din luna august, conform legii.

Reprezentanţii celor două instituţii în cauză nu au făcut declaraţia, fiind însărcinat în schimb consilierul Niculai Barbă să facă această declaraţie. Deciziile fiind acceptate, scriitoarea Angela Furtună a hotărît în mod public să înceteze greva foamei, cu rezerva că va reiniţia procedura Protestului prin Greva Foamei în cazul în care promisiunea făcută Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, nu va fi îndeplinită la prima şedinţă de Consiliu.

Reamintim că în protestul iniţial adresat de Angela Furtună în data de 26 iulie, cînd a început greva foamei, motiva actul realizat de Consiliul Judeţean de reorganizare a organigramei reprezintă unul politic, fiind determinat de activitatea unui grup intelectual ideologic extremist. Mai mult, scriitoarea vede acest act ca un fel de pedeapsă, îndelung concepută pentru ideile publicate în presa scrisă, şi pentru că a militat pentru democraţie, civilitate, modernitate, deschidere, nondiscriminare, toleranţă etnică şi religioasă, manifestîndu-se clar împotriva totalitarismului de orice fel, comunist sau fascist.

De altfel, dînsa a mai reclamat un fapt: compartimentul pe care îl conducea nu a fost supus niciunei analize a performanţelor, motiv pentru care a considerat o asemenea măsură ca fiind una ilegală, ea nefiind înştiinţată de o asemenea hotărîre. Dînsa declara într-un comunicat că a aflat din presă despre limojarea sa.

"Domnul Flutur a fost dintotdeauna un susţinător al actului cultural" a declarat Niculai Barbă. Consilierul local Niculai Barbă a declarat că în momentul de faţă, Consiliul Judeţean caută o soluţie legală în privinţa situaţiei create, considerînd că ceea ce a generat problema o reprezintă o comunicare ineficientă în interiorul Bibliotecii Bucovinei şi în nici un caz un asasinat moral, aşa cum consideră Angela Furtună.

16:14
miercuri, 28 iulie 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere