Mama şi fiul criminali din Mălini şi-au primit pedeapsa

Ştefănica Cîrjă, de 37 de ani, din satul Văleni – Stânişoara al comunei Mălini, şi fiul acesteia, Benone - Andrei Popa, de 17 ani, din aceeaşi localitate, şi-au primit, ieri, pedeapsa, pentru că, pe 6 martie, a.c., l-au omorât împreună pe Mihai Cîrjă, de 48 de ani, soţul femeii.

poza
Mama şi fiul criminali din Mălini şi-au primit pedeapsa

Tribunalul i-a dat 9 ani de puşcărie criminalei, iar fiului acesteia (rezultat dintr-o căsătorie anterioară) – 4 ani.

Amândoi inculpaţii au beneficiat de reduceri ale pedepsei cu o treime pentru că şi-au recunoscut în totalitate fapta şi amândoi au beneficiat de circumstanţe atenuante. Fiul inculpatei a beneficiat, potrivit legii, şi de reducerea la jumătate a pedepsei, fiind minor. Soţia ucigaşă a avut parte şi de circumstanţe agravante, însă, care au intrat în concurs cu cele atenuante. Deşi pedeapsa pentru omor calificat statuează un minim special de 15 ani, femeia a primit doar 13 ani şi 6 luni de închisoare, ceea ce înseamnă că au prevalat circumstanţele atenuante (în cazul său, după cum face trimitere sentinţa, la art. 74, lit. a, Cod penal, conduita sa bună înainte de săvârşirea abominabilei fapte).

Judecătorii Tribunalului Suceava au schimbat încadrarea juridică a celor doi criminali. Ştefanica Cîrjă a fost condamnată pentru omor cu premeditare şi omor asupra soţului, deşi, iniţial, premeditarea nu fusese luată în calcul (cu aplicarea agravantei în situaţii când la aceasta a fost comisă cu un minor), în timp ce fiul ei – pentru omor cu premeditare, în primă fază anchetatorii reţinând doar omorul simplu.

Pe durata anchetei, cei doi au recunoscut că au comis împreună fapta, legându-şi victima de mâini şi de picioare şi bătând-o cu pumnii, picioarele, dar şi cu un par. Ulterior, bărbatul a fost scos afară,  în curte şi lăsat să zacă în zăpadă. Decesul a survenit câteva ore mai târziu. A doua zi, femeia anunţa „îngrozită” la 112 că şi-a găsit soţul fără suflare, în curte. L-a jelit chiar, cu lacrimi de crocodil, ulterior, la înmormântare, a trecut în ochii comunităţii drept văduva îndurerată a bărbatului ucis, dar nu a putut să treacă de testul poligraf al anchetatorilor. Ştefanica Cîrjă, care a povestit în instanţă că se săturase de bătăile primite de la soţ, atunci când acesta venea beat acasă, a implorat ulterior ca fiul ei să fie pus în libertate, întrucât numai ea ar fi vinovată.

Cei doi, reţinuţi pe 28 martie, a.c., rămân în arest şi sunt obligaţi în solidar la plata a 336 de lei către fiecare dintre cei doi copii minori ai defunctului împreună cu criminala (reprezentând despăgubiri periodice de la data faptei şi până la data pronunţării hotărârii de azi) şi, în continuare, la plata sumei de 112 lei către fiecare minor, lunar, până la împlinirea vârstei majoratului. Soţii Cârjă au zămislit împreună doi copii, pe Alexandra Ionela, de 14 ani şi 5 luni, şi pe Ştefan Silviu, de un an şi 5 luni.

Sentinţa Tribunalului Suceava poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de părţile interesate.

18:46
luni, 27 iunie 2011

Taguri

omor, pedeapsa, rude, sentinta

Autor
Mugur Geu
Gazduit de Administrare Servere