Lăzăreanu: Focar de rabie la Izvoarele Sucevei

Săptămîna trecută şapte persoane au fost depistate cu rabie, acestea fiind trimise la spital, preluate şi vaccinate. Trei dintre acestea erau medici veterinari.

La Spitalul din Câmpulung Moldovenesc nu exista vaccin antirabic, motiv pentru care s-a împrumutat de la Spitalul Judeţean. Şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a avut şi o dispută cu managerul spitalului din Câmpulung Moldovenesc în vederea unui centru de vaccinare. Domnul Lăzăreanu consideră că un centru de vaccinare poate fi spitalul local din fiecare zonă.

"Fiecare spital trebuie să aibe vaccinuri pregătite pentru cazurile de rabie şi de muşcături de viperă. Dacă la un moment dat se întîmplă să nu avem vaccin la un spital, împrumutăm de la un altul cu condiţia de a se returna vaccinul."

Din cele şapte persoane, trei sunt medici veterinari. Alexandru Lăzăreanu a evidenţiat faptul că medicii veterinari cunoşteau riscurile la care se expuneau şi dacă ar fi după opinia sa, ei ar trebui să plătească vaccinul antirabic. Alexandru Lăzăreanu a  evidenţiat faptul că medicii de specialitate trebuie să ia toate măsurile de precauţie, dat fiind faptul că rabia se poate transmite foarte uşor.

Rabia este o boală virală a animalelor care poate fi prevenită prin vaccinare. Poate să apară atît la animalele comunitare (rabia urbană sau de stradă), cît şi la animalele sălbatice (rabia silvatică). De obicei boala la om se produce prin muşcatura unui animal infectat, transmiterea bolii producîndu-se atunci cînd virusul este prezent în saliva unui animal infectat şi contaminează ţesuturile victimei. 

Rabia trebuie suspectată atunci cînd simptomele neurologice apar consecutiv muşcăturii unui animal. În general, după 2-10 zile de la muşcătura animalului bolnav, pot să apară: stare de rău general, oboseală, astenie, pierderea poftei de mîncare, dureri de cap, febră, parestezii sau prurit (mîncărimi) la locul muşcăturii, insomnie, agitaţie, halucinaţii, salivare abundentă, dificultăţi la înghiţire, frică de apă. Decesul survine, de obicei, în cîteva zile de la debutul simptomatologiei.



13:39
marti, 08 iunie 2010
Autor
Bogdan Popescu
  • In ultimele 24 de ore au fost confirmate 78 noi infecții cu SARS-CoV-2 in judet
  • Să descoperim istoria împreună! Te provoc să citim! - un nou proiect de educație muzeală
  • Țigarete în valoare de 36.600 lei confiscate la frontiera de nord
  • Primele proceduri PET-CT și SPEC-CT au fost efectuate la Spitalul Județean Suceava
  • vezi toate stirile
Gazduit de Administrare Servere