Focar cu SHU/STEC în evoluție, raportat de Germania

In cadrul sistemului european de alerta precoce si raspuns rapid (EWRS), Germania a raportat un focar cu SHU/STEC in evolutie, care la data de 27 mai  totalizeaza  276 cazuri (confirmate si suspecte) si 3 decese. Cazurile sunt in special adulti, de sex feminin.

Focarul a debutat la 25 aprilie; noi cazuri continua sa apara si cele mai multe cazuri au istoric de calatorie in Germania de Nord (Hamburg, Nordul Saxoniei, Mecklenburg-Pomerania de Vest).

Studiul caz-control efectuat in Hamburg, a aratat ca rosiile proaspete, castravetii si/sau salata verde pot fi asociate cu focarul in evolutie; laptele crud si carnea nefiind incriminate. Rezultatele de laborator indica faptul ca STEC serogrup O104 (Stx2-pozitiv, eae-negativ) poate fi agentul cauzal.

 La data de 27.05.2011 laboratorul din Hamburg, a identificat STEC in castraveti.

Nu se poate spune cu certitudine ca doar castravetii reprezinta singurul aliment contaminat.

Investigatiile epidemiologice sunt in curs; nu se cunoaste pana la aceasta data provenienta alimentelor suspectate ca vehicul in producerea acestui focar.

Germania a postat informatia despre acest focar in data de 22.05.2011 pe EWRS, iar in zilele urmatoare statele membre au comunicat cazuri care au legatura cu evenimentul mentionat:

-          Suedia a raportat 9 cazuri care au istoric de calatorie in Nordul Germaniei in perioada 5-15 mai.

-          Olanda a raportat un caz care a fost in Hamburg in 15 mai, iar debutul in 18 mai.

-          Danemarca a raportat 4 cazuri de infectie care au avut istoric de calatorie in Nordul Germaniei.

-          Marea Britanie a raportat un caz, cu istoric de calatorie Germania

Unsprezece alte tari membre EU (Austria, Cehia, Finlanda, Franta, Ungaria, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Slovenia si Spania) au raportat ca nu au observat o crestere a numarului de cazuri cu SHU (sindrom hemolitic uremic) in luna mai si nu au identificat cazuri asociate cu focarul din Germania.

 In Romania de la inceputul anului 2011 s-a diagnosticat un singur caz de infectie cu O135 fara a dezvolta SHU, care nu are legatura cu focarul mentionat. In perioada aprilie – mai nu a fost raportat niciun caz de SHU.

Pentru a preveni producerea unor evenimente similare celui mentionat, CNSCBT recomanda populatiei sa respecte masurile de igiena: spalatul mainilor mai ales inainte de masa si spalatul fructelor si legumelor inainte de a fi consumate.

15:45
vineri, 27 mai 2011

Taguri

Germania, SHU/STEC, focar

Autor
Andrei Jităreanu
  • Managerul Spitalului Rădăuți, Traian Andronachi, a fost demis de Consiliul de Administrație
  • CNSU: Elevii din anii terminali vor participa, fizic, la cursuri
  • Comuna Dragoiesti intra in scenariul rosu
  • Cadouri handmade și ateliere de creație cu temă specială de Ziua Mamei, la Iulius Mall Suceava
  • vezi toate stirile
Gazduit de Administrare Servere