Cărţi şi jazz la Biblioteca I.G. Sbierea

Secţia de Artă a Bibliotecii Bucovinei pune zilnic la dispoziţia celor interesaţi o colecţie bogată de înregistrări audio şi video din muzică de jazz cu autori celebri sau mai puţin cunoscuţi. La toate acestea se adaugă şi o colecţie de cărţi despre genul jazzistic.

Interesante conexiuni culturale pot fi stabilite urmărind simultan istoria jazzului, a cinematografiei sau a literaturii. Astfel, cinematografia intră în era sunetului în 1927, o dată cu filmul The Jazz Singer; jazzul, muzica populară şi arta spectacolului se dezvoltă împreună cu cinematografia.

Momente remarcabile vor fi filmările în decorurile reale din sudul Statelor Unite pentru filmul Hallelujah!, muzica din The Man With The Golden Arm încredinţată lui Duke Ellington, aventurile lui Miles Davis compunând partitura la Ascenseur pour l’échafaud, sau, mai aproape de zilele noastre, The Bird, biografia lui Charlie Parker… Apoi, la finele anilor 50, John Cassavetes, Charles Mingus, Shafi Hadi… Shadows dă tonul cinematografiei moderne.

Jazzul şi noile sale valuri vor deveni, curând, un adevărat model pentru a gândi şi a regiza altfel cinematografia… sub formă de experienţe inedite, precum acelea din Moi, un Noir, The Connection sau A bout de souffle… Jazzul se va găsi mereu în convergenţă estetică plurivalentă, prin contactul cu mai multe arte. Cinema-Jazz, Literatur-Jazz, Photo-Jazz sau Coregraf-Jazz – totul este artă pură şi bucurie creatoare.

18:01
duminica, 31 octombrie 2010
Autor
Gazduit de Administrare Servere