Bibilioteca Bucovinei beneficiază de o colecţie de carte în limba italiană

Suceava va beneficia în curînd de o mică bibliotecă în limba italiană, demersul fiind sprijinit de Biblioteca Civică din Torino, în cadrul parteneriatului acesteia cu Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera. Miercuri, 21 iulie, ora 9,30, va avea loc inaugurarea colecţiei de carte în cadrul secţiei de Limbi Străine a Bibliotecii Bucovinei, în prezenţa directorului bibliotecii torineze, dl. Paolo Messina.

În urmă cu aproape un an, ca urmare a solicitării Asociatiei Culturale „Bucovina” din Torino de stabilire a unui parteneriat cu Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” pentru implicarea în diverse activităţi culturale bilaterale, româno-italiene, mai exact suceveano-torineze, s-au făcut demersurile necesare încheierii acestui protocol, în care s-a implicat şi Biblioteca Centrală din Torino.

Ideea a fost de înfiinţare în cadrul Bibliotecii Centrale din Torino a unei mici biblioteci în limba română, destinată elevilor români care frecventează şcolile din Torino într-un număr destul de mare, conducerea acestei biblioteci punînd la dispoziţie spaţiul necesar pentru păstrarea cărţilor şi acordînd întreg sprijinul necesar în vederea gestionării acestora. De altfel, o intervenţie interculturală în şcolile primare şi gimnaziale torineze, în care sunt prezenţi numeroşi minori şi adolescenţi români, pentru a-i învăţa să cunoască cultura, arta şi istoria României, poate fi foarte importantă. În aceste condiţii, avînd în vederea faptul că, dintre numeroşii români stabiliţi (rezidenţi) în Italia, respectiv în zona Torino, mulţi provin din judeţul nostru, Biblioteca Bucovinei, sprijinită de către Consiliul Judeţean Suceava, a desfăşurat o intensă campanie publică de adunare a fondului de carte necesar acestei iniţiative – aproximativ 2.000 de cărţi, destinate în particular vîrstelor cuprinse între 12-18 ani, care au fost donate Sistemului Bibliotecar Urban al oraşului Torino, în 4-5 februarie a.c. avînd loc şi inaugurarea mini-bibliotecii amintite.

De cealaltă  parte, Biblioteca Civică din Torino, nu numai că a pus la dispoziţie sedii, ocupîndu-se de publicitate şi colaborînd cu Asociaţia „Bucovina” – demers/proiect la care au aderat deja şi o serie de instituţii de învăţămînt, cum ar fi Institutul Tehnic Comercial “Paolo Boselli” din Torino, Şcoala şi Centrul Teritorial Permanent „A. Gabelli”, Şcoala Elementară şi Centrul Teritorial Permanent „G. Parini” –, sau implicîndu-se direct în activitatea specifică gestionării cărţilor, dar s-a şi preocupat pentru constituirea unui fond de carte în limba italiană, de cca. 500 volume, care să fie donat bibliotecii sucevene.

 

Miercuri, 21 iulie, ora 9,30, va avea loc inaugurarea colecţiei de carte amintită, care va avea loc în cadrul secţiei de Limbi Străine a Bibliotecii Bucovinei, în prezenţa directorului bibliotecii torineze, domnul Paolo Messina. Cu acest prilej, va fi organizată şi o masă rotundă la care sunt invitaţi să participe scriitori, profesori, personalităţi, reprezentanţi ai instituţiilor culturale din judeţul Suceava, cărora li se vor alătura reprezentanţi ai Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT.



12:31
luni, 19 iulie 2010

Taguri

Biblioteca Bucovinei I.G.Sbiera, carte, colectie, limba italiana

Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere