Norman Manea, printre cetăţenii de onoare ai judeţului

Consilierii judeţeni au aprobat acordarea de titluri de onoare ale judeţului Suceava mai multor personalităţi româneşti, printre care şi scriitorul Norman Manea.

Personalităţile care vor primi titlul de onoare al Judeţului Suceava sunt scriitorii Norman Manea şi Dimitrie Vatamaniuc, actorii Florin Piersic şi Alexandru Arşinel, precum şi universitarul Emanuel Diaconescu.

Născut la 4 iunie 1939, în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava, actorul Alexandru Arşinel a absolvit, în anul 1962, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", din Bucureşti. Prima reprezentaţie pe scena de teatru şi totodată debutul ca actor-student are loc la Teatrul Casandra. În anul 2002, primeşte premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă. În prezent, este directorul Teatrului de revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti.

Norman Manea s-a născut în cartierul Burdujeni din judeţul Suceava, la data de 19 iulie 1936. Copil fiind, a fost deportat într-un lagăr de concentrare în Transnistria, de unde s-a întors în 1945. A lucrat în România ca inginer hidrotehnician, pentru ca din anul 1974 să renunţe la profesie, dedicîndu-se în întregime scrisului. Până la plecarea sa din ţară, a publicat zece volume, în care descrie aspectele vieţii într-un stat totalitar. Pentru operele sale, traduse în douăzeci de limbi, a primit numeroase premii şi distincţii de la prestigioase instituţii internaţionale de cultură.

Florin Piersic este cunoscut de toată lumea ca fiind unul dintre "monştrii sacri" ai cinematografiei româneşti. S-a născut la Cluj, în data de 27 ianuarie 1936, ca fiu al medicului veterinar bucovinean Ştefan Piersic. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957. La începutul carierei sale era considerat un "Făt-Frumos" al cinematografiei autohtone şi a jucat în foarte multe filme româneşti, fiind numit de către regizori "actorul care putea să joace orice". Vârful carierei sale este filmul "De-aş fi Harap Alb" din anul 1965, însă rolul prin care s-a evidenţiat a fost Mărgelatul, acest personaj fiind poate cel mai îndrăgit din istoria cinematografiei româneşti.

Fiu al Bucovinei, născut într-o familie de gospodari din Suceviţa, cu studii universitare filologice, umanitare, ample şi temeinice la Cernăuţi, Cluj şi Bucureşti, Dimitrie Vatamaniuc este cunoscut şi apreciat în ţară şi străinătate, îndeosebi pentru contribuţia adusă la cercetarea şi publicarea operelor complete ale lui Mihai Eminescu, dar şi a unor monografii şi studii închinate unor personalităţi ale culturii româneşti.

12:36
luni, 29 noiembrie 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere