Harşovschi îi roagă pe suceveni să colecteze selectiv deşeurile

Transportarea deşeurilor în Botoşani prevede costuri mai mari, ei lucrînd cu tarife în tone şi nu metri cubi. Deşi există o reţea de sortare selectivă a deşeurilor, gunoiul din apartamente şi casele particulare nu este sortat, creînd mari dificultăţi. Viceprimarul Lucian Harşovschi consideră că dacă sucevenii vor fi mai atenţi cu selectarea deşeurilor, costurile de transport a gunoiului la Botoşani vor scădea.

poza
Harşovschi îi roagă pe suceveni să colecteze selectiv deşeurile

În momentul de faţă, gunoiul menajer din municipiu este transportat în Fălticeni, dar, aşa cum preved reglementările, după 15 iulie 2010 această groapă trebuie închisă, urmînd a se căuta o alternativă.

Viceprimarul Lucian Harşovschi consideră că varianta cea mai bună la momentul actual este la Botoşani, unde preţul de transport va fi de aproximativ două ori mai mare. Acest preţ este influenţat de transport şi modul de depozitare (se măsoară în tone, nu în metri cubi). Totodată, Primăria a primit şi o adresă de la Fondul de Mediu în care se stipulează procentul minim de 15% a deşeurilor selectate. În cazul contrar, primăria va scoate din buget o diferenţă de 100 lei/tonă. "Dacă noi nu am selecta nimic în momentul de faţă, va trebui să plătim în jur de 450 milioane lei vechi pe lună către Administrarea Fondului de Mediu."

Şi în această privinţă Primăria a găsit o soluţie: pe lîngă cele 130 de puncte de colectare selectivă existente momentan, s-a făcut o probă cu maşini de transport. "Momentan transportăm în jur de 20 maşini de deşeuri zilnic. În urma estimării, am reuşit să reciclăm aproximativ 10% iar diferenţa de 15% a fost găsită numai din deşeuri de moloz." Se pare că locuitorii municipiului s-au obişnuit să facă renovări şi să arunce restul la buncărele de gunoi, fapt care nu este legal.
Primăria va face verificări în ce priveşte aceste deşeuri, urmînd a se aplica amenzi de pînă la 2500 ron. Lucian Harşovschi a menţionat că deşeurile de moloz pot fi duse şi la groapa de la Mirăuţi.

În urma statisticii, doar 75% din deşeuri vor fi transportate la Botoşani, urmînd ca şi preţul să scadă. Există momentan şi discuţii în negocierea preţului pentru deşeurile din municipiu. Viceprimarul Lucian Harşovschi îi roagă pe suceveni să colecteze selectiv deşeurile, altfel ei vor scoate bani din buzunar.

Din momentul deschiderii celulei de colectare de la Moara reprezentanţii primăriei se aşteaptă la costuri mai reduse.

14:22
marti, 25 mai 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere