Premieră la Cluj Napoca, a doua ediție a turneului de fotbal pentru comunitatea LGBT

În perioada 22-24 februarie va avea loc la Cluj Napoca a doua ediție a turneului Fotbal pentru Diversitate, organizat de Asociația MozaiQ și Q Sports România, alături de partenerii locali PRIDE România, Glia Queer, Cluj United și sposorul club Delirio, eveniment sportiv care-și propune să sublinieze importanța combaterii homofobiei și transfobiei în sport.

Luptăm împotriva discriminării prin sport, unde fiecare pornește cu șanse egale, indiferent de rasă, etnie, orientare sexuală sau identitate de gen, vârstă sau statut socio-economic. Sportul este diversitate. De-a lungul anilor numeroase competiții sportive au adus laolaltă oameni din toate zonele, care au transmis mesaje puternice.

La turneul Fotbal pentru Diversitate vor participa șase echipe de amatori, patru din Cluj Napoca și restul din București, în total 45 de sportivi vor lupta pentru medalii la Fabrica de Sport pe str. Tudor Vladimirescu nr. 22. Conferința de deschidere a turneului va avea loc vineri 22 februarie, de la ora 20, la Centrul Cultural German Cluj Napoca, pe str. Universității nr. 7-9. Finalele vor avea loc duminică, 24 februarie, începând cu orele 12 la Fabrica de Sport.

„Noi la MozaiQ credem în puterea sportului pentru a schimba oamenii și mentalitățile. Indiferent de diferențele dintre noi, pe terenul de fotbal pornim cu toții egali, iar acest mesaj puternic a fost transmis și cu ocazia Gay Games, în vara lui 2018, când sportivi amatori din România au participat la olimpiada gay de la Paris. Transmitem prin acest turneu că persoanele LGBT nu sunt mai prejos decât ceilalți, iar homofobia și transfobia nu au ce să caute în sport” a declarat Robert Rațiu, președinte MozaiQ.

În România sportivii LGBT încă se ascund

În România încă nu există sportivi în activitate care să fi recunoscut public că au o altă orientare sexuală sau identitate de gen. Ar fi totusi de amintit cazul Marianei Cetiner, handbalistă arestată și condamnată la închisoare pentru trei ani în 1996 pentru homosexualitate, conform articolului 200 din Codul Penal, și cazul Alinei Dobrin, care în 2013 a fost victima unui scandal mediatic generat de divorțul său și recunoașterea că este lesbiană. In 2010 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat cu avertisment pe patronul de fotbal Gigi Becali pentru o declarație privind interzicerea transferului la clubul Steaua a unui fotbalist bănuit a fi homosexual, transmițându-se astfel un semnal că homofobia nu-și are locul în fotbalul românesc.

Derapajele homofobe sunt cunoscute în sportul românesc, iar Federația Română de Fotbal ar trebui să-și asume un rol mai puternic în combaterea homofobiei. Este al doilea an în care MozaiQ face demersuri pentru a include FRF ca partener în acest turneu, și din nou ne-am lovit de indiferență.

FIFA interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen

De altfel FIFA, principala federație de fotbal din lume, interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen, în ultimii ani aplicând numeroase sancțiuni federațiilor de fotbal din țări ca Mexic, Uruguay, Chile sau Grecia pentru sloganuri homofobe strigate de fani. În august 2017 un purtător de cuvânt al FIFA a declarat că „FIFA este dedicată în lupta împotriva tuturor formelor de discriminare în fotbal, inclusiv împotriva homofobiei”.

Evenimentul “Fotbal pentru Diversitate”, este realizat cu sprijinul FARE Network, o organizație pan-europeană care luptă împotriva inegalităților sociale prin fotbal și face parte din Luna Football vs Homophobia, un proiect sprijinit de UEFA, care include evenimente în peste 21 de țări europene menite a combate discriminarea în fotbal. Mai multe detalii pe https:// si pe https:///




10:17
vineri, 22 februarie 2019

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere