PSD vrea demisia lui Funeriu pentru învăţămîntul "gratuit"

Potrivit unei statistici, părinţii scot din buzunar în jur de 1.500 lei pentru şcolarizarea "gratuită" a copiilor.

poza
PSD vrea demisia lui Funeriu pentru învăţămîntul "gratuit" | (f) Bogdan Popescu | Newsme.ro

Ovidiu Donţu susţine că odată cu începutul anului şcolar Guvernul iniţiază programul "O scumpete de şcoală", reprezentînd o nouă amendă pentru părinţii cu copii. El consideră că pentru PD-L educaţia dăunează grav dictatorii, oferind o nouă lovitură sistemului educaţional prin scumpirea costurilor şcolarea, închiderea şcolilor şi înfometarea profesorilor.

 

"Cine va continua să meargă la şcoală va fi pedepsit prin obţinerea statului de şomer pe vecie." Ovidiu Donţu a dat citire articolului 32 din Constituţia României prin care se arată că învăţămîntul de stat este gratuit. Potrivit unei statistici, părinţii scot din buzunar minim de 1.500 de lei pentru odraslele lor, în timp ce statul investeşte doar 970 de lei într-un an şcolar, fiind suma cea mai mică alocată de un stat membru al Uniunii Europene." 

 

Astfel, consideră dînsul, de la învăţămîntul gratuit se ajunge la subvenţionarea sistemului educaţional de către părinţi, ei trebuind să plătească pentru rechizite, material didactic, agenţi de pază, renovarea sălilor de clasă cît şi concursurile şcolare sau utilizarea Internetului.

 

Ovidiu Donţu consideră că totul trebuie inclus în contextul platformei electorală a preşedintelui Traian Băsescu în perioada alegerilor: Avem nevoie de profesori mai bine plătiţi, de şcoli mai curate, de laboratoare mai bine dotate şi de comunităţilor şcolare în deciziile şcolii. "Iată că promisiunile preşedintelui nu sunt deloc conforme cu situaţia reală, învăţămîntul fiind în continuare suportat de către părinţi" concluzionează preşedintele executiv al PSD Suceava. El a mai adăugat că programul de guvernare precizează acoperirea integrală de la bugetul de stat a tuturor cheltuielilor de personal, cu manualele şcolare, dotările generale şi întreţinerea curentă a şcolilor.

 

Aceste fapte reprezintă, în opinia lui Ovidiu Donţu, încă un motiv pentru adoptarea moţiunii de cenzură faţă de 15% din şcolile care se vor închide şi faţă de analfabetismul prin abandon şcolar programat de către actuala putere. PSD solicită demiterea Ministrului Educaţiei, Daniel Petru Funeriu.

Social-democraţii consideră că este necesară alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, îmbunătăţirea finanţării educaţiei prin accesarea fondurilor europene şi includerea costurilor asociate educaţiei (transport, echipamente) în costul per elev. 



13:11
luni, 06 septembrie 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere