Europarlamentarul Cătălin Ivan (PSD) împotriva pariurilor ilegale

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Michel Platini, preşedintele UEFA, şi lui Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, eurodeputatul PSD Cătălin Ivan solicită implicarea celor două instituţii în lupta pentru combaterea pariurilor sportive ilegale și propune înființarea unei instituții la nivel european care să supervizeze această luptă.

Cătălin Ivan se arată  extrem de îngrijorat de amplificarea fenomenului pariurilor ilegale din sportul european și solicită celor doi lideri internaționali o implicare mai activă în soluționarea acestei probleme. ”Având în vedere apropierea Jocurilor Olimpice de la Londra şi a Campionatului European de Fotbal din 2012, consider că gestionarea acestui domeniu nu trebuie să sufere amânare, iar instituţiile pe care le reprezentăm trebuie să se pună de acord cât mai curând în privinţa unui corp de legi, precum şi a creării unei instituţii dedicate special acestui fenomen. Insuficient reglementată, activitatea de pariere - în special prin pariurile ilegale, poate deveni o ameninţare la fel de gravă precum dopajul la adresa sportului mondial, şi este momentul ca acest lucru să fie recunoscut ca atare. (...) Ameninţarea este mai reală decât oricând. De aceea, eforturile noastre trebuie acum să se îndrepte spre construirea unor instituţii solide, cu putere de decizie şi fundamentare legislativă, prin care să putem combate eficient fenomenul meciurilor aranjate şi al pariurilor ilegale”, se arată în scrisoarea trimisă de Ivan, care este membru în Comisia de Cultură şi Sport din Parlamentul European.

Europarlamentarul PSD subliniază necesitatea creării unei instituții unice europene, care să se ocupe de combaterea pariurilor ilegale înregistrate din ce în ce mai des în lumea sportivă. ”Consider necesara crearea unui organism care că promoveze, să coordoneze şi să monitorizeze lupta împotriva pariurilor ilegale, după modelul Agenţiei Mondiale Anti-doping. Atâta vreme cât dopajul şi pariurile ilegale produc aceleaşi efecte nefaste asupra sportului şi asupra societăţii, consider că este absolut normal şi chiar necesar ca ele să fie tratate cu aceeaşi unitate de măsură. Este foarte important ca acestui demers să i se alăture toate entităţile sportive de reglementare, în special cele din fotbal, precum FIFA şi UEFA, având în vedere că acesta este sportul cel mai puternic afectat de fenomenul pariurilor ilegale”, se mai arată în scrisoare.

Social-democratul s-a angajat că se va implica în Parlamentul European in actiuni necesare pentru combaterea acestui flagel, considerând că este nevoie de o ”armonizare a legislaţiilor naţionale cu cele europene, în sensul unei reglementări mai eficiente”. Totodată, deputatul european subliniază că înființarea unui corp legislativ dedicat controlării fenomenului va fi una din prioritatile sale în perioada care urmează.

În documentul trimis către Platini și Rogge, eurodeputatul PSD subliniaza ca eforturile unei viitoare instituţii de reglementare trebuie să se concentreze in mod special pe zona pariurilor online, fiind zona cea mai sensibilă, atât din punct de vedere fiscal, cât şi din punct de vedere al neregulilor constatate. ”Internetul este principalul factor care a facilitat dezvoltarea fără precedent a caselor de pariuri şi, alături de acestea, a fenomenului pariurilor ilegale. Asta pentru că, pe de-o parte, zona online oferă companiilor acoperire globală la costuri reduse, iar pe de altă parte, sporeşte considerabil accesibilitatea clienţilor. Nu doar că acţiunea de a paria a devenit extrem de facilă, dar, practic, orice persoană de pe glob, care deţine un calculator sau orice alt dispozitiv capabil să se conecteze la Internet, a devenit un potenţial client, de foarte multe ori în afara sferei de acţiune a legilor”, mai scrie Ivan în scrisoarea deschisă.

16:38
marti, 03 mai 2011

Taguri

PSD, ilegale, pariuri sportive

Autor
Andrei Jităreanu
Gazduit de Administrare Servere