Deputați AUR, prezenți la comemorarea a 80 ani de la masacrul de la Lunca

Deputații AUR Antonio Andrușceac, Lucian Feodorov și Lucian Florin Pușcașu au participat pe duminică la comemorarea masacrului de la Lunca, în care peste 600 de români au fost uciși de către armata sovietică în februarie 1941.

poza
Deputați AUR, prezenți la comemorarea a 80 ani de la masacrul de la Lunca
În condițiile în care se vorbește de eliminarea istoriei din școli sau de reducerea până la insignifianță a acestei discipline, este mai necesar ca oricând să păstrăm în conștiința națională astfel de evenimente, făuritoare de destin și identitate. La fel de important este să ne amintim că dorința de libertate a indivizilor și a popoarelor nu poate fi înăbușită sau extirpată de nici un fel de experiment social. Acestea sunt mesajele pe care parlamentarii AUR au dorit să le transmită prin participarea la comemorare.

„Astăzi, aici, nu evocăm un moment fast din istoria noastră, a bucovinenilor, ci comemorăm un mormânt al românismului și ne amintim de una dintre nu puținele atrocități înfăptuite de soldații ocupației sovietice împotriva românilor bucovineni; a unor bucovineni care, în februarie 1941, după o jumătate de an trăită în compania deportărilor și a torturilor cotidiene, și-au dorit evadarea din paradisul proletar, părăsindu-și casele și avutul pentru a trece Prutul înghețat și a se refugia în țara rămasă liberă”, a declarat Florin Pușcașu, deputat AUR de Suceava, în discursul ținut la troița din Valea Plângerii, comuna Lunca.

Evenimentul de comemorare a victimelor masacrului de la Lunca a fost organizat de Societatea pentru limbă și cultură românească „Grigore Nandriș”, una din organizațiile non-guvernamentale care militează pentru drepturile minorității române din Ucraina, pentru păstrarea memoriei și identității acestei comunități. Grigore Nandriș a fost un lingvist român, profesor la universitățile din Cernăuți, Cracovia, București, Londra și Oxford, născut în satul Mahala, situat astăzi în raionul Noua Suliță din Ucraina.

Cu 80 de ani în urmă, la câteva luni de la anexarea brutală și nejustificată a ținutului Herței, alături de Basarabia și Nordul Bucovinei, în urma Pactului Hitler-Stalin (cunoscut și ca Pactul Ribbentrop-Molotov), câteva sute de țărani români din regiunea Cernăuți au încercat să se refugieze în ceea ce mai rămăsese din România interbelică, pentru a scăpa din „paradisul comunist”, în care fără voia lor s-au trezit captivi. Forțele sovietice de ocupație i-au secerat cu mitralierele. A fost doar unul din masacrele care au avut loc la adresa etnicilor români motivate de ideologia internaționalistă, anti-națională și materialistă care a fost comunismul.



10:36
marti, 16 februarie 2021

Taguri

Autor
S.M
  • Gheorghe Soldan:De 8 Martie, actualii guvernanți fac show-uri prin Parlament cu zambile și mesaje-gargară, niciun cuvânt despre faptul că drepturile femeilor trebuie apărate prin legi!
  • Dan Acibotarita:" Judetul Suceava a început să fie iar lovite de găurele, găuri și găuroaie."
  • Marian Andronache candidează pentru o funcție de vicepreședinte al PMP la Congresul formațiunii
  • PSD Suceava:Judetul nostru și interesele sucevenilor nu se află pe agenda unora dintre parlamentariii de la PNL și USR Suceava
  • vezi toate stirile
Gazduit de Administrare Servere