Antonescu: Răspunsul CSM la scrisoarea mea e un pic pe lângă întrebare

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat, vineri, că răspunsul dat de Consiliul Superior al Magistraturii la scrisoarea pe care a adresat-o preşedintelui acestei instituţii este "pe lângă întrebare", deoarece nu solicitase CSM să se implice în lupta politică, ci să-şi exercite atribuţiile, sesizând Curtea Constituţională legat de existenţa unui conflict între Parlament şi Preşedinţie.

"CSM a răspuns că puterea judecătorească nu se amestecă în conflictul politic, ceea ce e un pic pe lângă întrebare. Nici nu am solicitat cumva CSM să se implice în vreo luptă politică. Pur şi simplu, Curtea poate fi sesizată în acest caz doar de anumite instituţii - preşedintele Senatului, Camerei, preşedintele României, CSM -, adică nu am putut să o sesizez eu ca senator sau ca preşedinte de partid, de aceea m-am adresat CSM", a explicat Antonescu, într-o conferinţă de presă, la Suceava.


Preşedintele PNL i-a răspuns şi şefului statului care a spus că Antonescu ar avea "o problemă de cunoaştere a instituţiilor" în ceea ce priveşte rolul CSM.



"Nu, n-am o problemă de cunoaştere a instituţiilor, domnul Traian Băsescu are o problemă cu a înţelege anumite texte simple. (...) Domnul Băsescu se preface probabil că nu înţelege un text public şi foarte clar", a declarat liderul PNL.



Antonescu a susţinut că demersul său către CSM a venit pe fondul dorinţei de a debloca situaţia politică.



"CSM a spus că nu sesizează, am înţeles acest răspuns, e decizia lor, o respect, caz închis ca la americani. (...) Oricâte rezerve aş avea şi eu faţă de deciziile Curţii eu cred că nu putem proceda altfel într-un stat democratic decât apelând la instituţiile abilitate prin Constituţie, pentru că altfel putem să stăm într-un blocaj de ani. Eu am procedat cred corect, nu s-a putut, nu s-a putut", a încheiat Crin Antonescu.


Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a declarat că va sesiza Curtea Constituţională doar atunci când va considera că există un conflict juridic între puterea judecătorească şi celelalte autorităţi ale statului, iar orice altă interpretare dată legii echivalează cu o imixtiune.



"Voi sesiza Curtea Constituţională doar atunci când voi aprecia că există un conflict juridic între puterea judecătorească, a cărei independenţă este garantată de către CSM, şi celelalte autorităţi ale statului. (...) Justiţia trebuie lăsată să funcţioneze exclusiv în limitele asigurării funcţionarii statului de drept şi trebuie delimitată de campaniile electorale, datorită rolului pe care îl are - de asigurare a echilibrului între puteri, a legalităţii şi imparţialităţii în realizarea justiţiei", preciza Andreieş într-un punct de vedere transmis AGERPRES de Biroul de presă al CSM. AGERPRES/(Cătălin Alexandru)



15:53
vineri, 13 noiembrie 2009
Autor
Dan Maxim
Gazduit de Administrare Servere