Educaţia media şi comunicarea despre copii, un training inedit la Suceava

         Jurnalişti, funcţionari publici şi cadre didactice sucevene au participat la un training privind metode inovative pentru realizarea materialelor cu şi despre copii. O altă temă de dezbatere a fost: „educația media (media literacy) - toți suntem producători de conținut, haideți să învățam regulile”. Pentru al doilea an la Suceava, trainingul a fost susţinut de Cristina Lupu, Director de Programe la Centrul pentru Jurnalism Independent din Bucureşti. 

      Participanţii au fost plăcut impresionaţi de noutatea temelor şi a tehnicilor de abordare a subiectelor cu şi despre copii, în misiunea de protejare a drepturilor copiilor. S-au discutat ca studii de caz, situaţii în care jurnaliştii şi comunicatorii din instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale pot afecta dreptul la imagine, demnitatea şi chiar siguranţa şi sănătatea copilului. 

  
         “În practica ultimilor ani, au fost înregistrate frecvente situaţii în care copiii au fost personaje principale ale unor cazuri relatate masiv în mass-media, cu detalii, imagini, adresări ireverenţioase, informaţii personale, intime, etichete. Copiii au fost, astfel, expuşi la riscul stigmatizării şi hărţuirii ulterioare în şcoală sau în comunitate” a declarat Cristina Lupu.
Conform unor analize realizate de UNICEF privind modul în care jurnaliştii tratează subiectele legate de copii, acestea reprezintă cca. 7 % din conţinutul editorial, proporţia fiind aproximativ egală în presa scrisă şi televiziune. Cristina Lupu a aratat că “...interesul pentru subiecte cu şi despre copii nu este întotdeauna dublat de capacitatea de a trata astfel de subiecte cu respectarea standardelor etice”. 

 
      Dezbaterea unor situaţii concrete în presa scrisă şi în televiziune, discuţii pe marginea legislaţiei româneşti în domeniu (drepturile copilului, audiovizualul etc.), propunerea de soluţii de abordare - au constituit subiecte de interes pentru participanţii la training.
Centrul de Informare Europeană “Bucovina” Suceava a organizat acest training–dezbatere de comunicare pe teme europene, pornind de la subiectele: “România în Europa, prezent şi viitor” şi “Prin educaţie şi cultură, în Europa”.
Manifestarea a fost găzduită în data de 6 noiembrie, de Centrul pentru Tradiţii Bucovinene (Primăria Municipiului Suceava).16:59
marti, 07 noiembrie 2017

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere