Zilele Teatrului Matei Vișniec 2019 au bătut gongul de final!

Emoții, pasiune și dăruire, trupe de excepție, conferințe, mese rotunde, lansări de carte și dezbateri cu invitați de onoare, concerte extraordinare, spectacole pentru copii, recitaluri de poezie, spectacole de comedie, tragedie, tragicomedie, spectacole de teatru-dans, musical, performance stradal și teatru mobil, toate s-au întâmplat pe parcursul a 15 zile, timp în care ne-au fost alături mii de suceveni, care au ales să se bucure de artă și de frumos în cele mai interesante forme și culori.

poza
Zilele Teatrului Matei Vișniec 2019 au bătut gongul de final!

Zilele Teatrului Matei Vișniec au debutat și s-au încheiat cu un impresionant spectacol de mapping pe clădirea teatrului, cu tema Teatrul și democrația, realizat de Andrei Cozlac.

Organizată în perioada 16 – 30 mai 2019, sub egida Sezonului România-Franța, o manifestare inedită, de mare anvergură, ediția din acest an a festivalului l-a avut ca invitat de onoare pe dramaturgul Matei Vișniec.
În cifre, Zilele Teatrului Matei Vișniec 2019, înseamnă două orașe gazdă – Suceava și Rădăuți, 25 de trupe de stat și independente din România, Franța și Republica Moldova. Maratonul de teatru a inclus 32 de spectacole în 58 de reprezentații, cu peste 200 de actori participanți, care au încântat ochii privitorilor în 14 locuri de desfășurare precum: 4 scene mari (Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava, Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, Auditorium Joseph Schmidt – USV, Casa de cultură Rădăuți) plus alte spații neconvenționale cum ar fi: Uzina de apă, autobuzul, Cetatea de Scaun a Sucevei, Biserica Nașterea Maicii Domnului, Restaurant Centru Vechi, Iulius Mall Suceava, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, Spațiul expozițional al Teatrului sucevean și Parcul central din Rădăuți.
Tema festivalului din acest an a fost „Teatrul și Democrația”.
„Teatrul şi democraţia s-au născut în acelaşi timp, cu două mii cinci sute de ani în urmă, în Grecia antică, şi merită să reflectăm la simbolurile acestei istorice. Democraţia a avut întotdeauna nevoie de teatru ca de un plămîn vital, iar teatrul a generat democraţie prin capacitatea sa de a nelinişti, de a fi subversiv, de a genera libertate subliminală, de a amesteca rîsul cu plînsul, satira cu observaţia, încrederea în om cu privirea critică asupra erorilor comise de om şi de societate… ” (Matei Vișniec)

În cadrul festivalului de anul acesta au avut loc importante conferințe de presă, dezbateri și mese rotunde care au fost susținute de invitați de seamă din Franța, Spania, Italia, Anglia și România.
Programul Zilelor Teatrului Matei Vișniec a inclus și o serie de concerte extraordinare cum ar fi: CT Project -Sunete Sculptate - concert electro acustic cu Cári Tibor, Concert The Tango Orchestra – muzică de teatru compusă de Cari Tibor, Concert de jazz cu Mircea Tiberian.

Printre invitații festivalului de anul acesta s-au aflat și 3 câștigători ai Premiilor UNITER 2019: Călin Ciobotari – cel mai bun critic de teatru, Richard Balint, cel mai bun actor pentru rol secundar - Mr. Lockhart din spectacolul Navigatorul de Conor McPherson, regia Cristian Juncu și actriţa şi coregrafa Andrea Gavriliu, premiată pentru mişcare scenică, care a participat la Zilele Teatrului Matei Vișniec cu spectacolul de teatru dans Zic Zac.

Constantin Chiriac este director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu din anul 2000 și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al treilea cel mai important festival de arte ale spectacolului din Europa. Renumitul actor, ne-a dăruit, în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec două momente deosebite, prin recitalurile de poezie pe care le-a susținut: Domnule și frate Eminescu și Metanie Ție, Părinte!
Programul Zilelor Teatrului Matei Vișniec a atras atenția publicului și prin spectacolele oferite de teatrul sucevean Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama, Rinocerii și Pisici; de asemenea actrița Clara Popadiuc a susținut un workshop de inițiere în arta actorului pentru adolescenți. Acest atelier s-a adresat cu precădere liceenilor care sunt interesați de teatru, fascinați de scenă sau măcar curioși de culisele actoriei.


Zilele Teatrului Matei Vișniec 2019 s-au încheiat, așadar, anunțând încă un succes deplin, atât în privința actului artistic, cât și a numărului de spectatori, festivalul de anul acesta oferind publicului din Suceava, cu generozitate, spectacole de toate genurile și pentru toate categoriile de spectatori. Eforturile organizatorilor au fost răsplătite cu prezența a peste 7500 de spectatori, care au ales să se bucure de teatru pe parcursul a 15 zile pline de emoție și bucurie.

Organizatori: Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava

Parteneri de eveniment: Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Franței în România, Institutul Cultural Francez, Institutul Cultural Român, Redacția revistei Dilema Veche, Crai Nou Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Librăria Cărturești Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj "Uzina de Apă" Suceava, Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, Casa de Cultură a Studenților Suceava, TPL Suceava, Iulius Mall Suceava, Casa de Cultură Rădăuți.
16:06
vineri, 14 iunie 2019

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere