Primavara Poetilor, editia 2018

Agenda evenimentelor organizate anul acesta în Bucovina este diversă și bogată, incluzând manifestări care celebrează forţa poeziei în societate şi rolul poeziei în modelarea personalităţii umane.Evenimentul se va desfasura in perioada 1-5 martie 2018.

poza
Primavara Poetilor, editia 2018
Evenimentele din festival sunt găzduite de biblioteci şi centre de cultură, şcoli şi instituţii publice. Proiectul este axat mai ales pe cultura bunului gust, pe educația estetică și pe cultivarea discernământului artistic la tineri.

În cadrul acestui program de succes pentru cultura românească, pentru cultura franceză și pentru filofrancofonie, sunt celebrate anual şi Ziua Internaţională a Francofoniei, la 20 martie (zi care marchează înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei), precum şi Ziua Mondială a Poeziei, la 21 martie (sărbătoare UNESCO).

Festivalul Le Printemps des Poètes se află la a XX-a ediţie în Franţa, fiind importat în România la mijlocul anilor 2000, prin demersurile poetei şi traducătoarei Linda Maria Baros, stabilită la Paris. Scriitoarea Angela Furtună a inițiat, organizează integral și coordonează Proiectul Primăvara Poeților - Le Printemps des Poètes la Suceava începând cu anul 2006, sub egida Bibliotecii Bucovinei și a Consiliului Județean, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, dar și cu grupuri și organizații culturale sau de librari, bibliotecari și scriitori, colegii, gimnazii, studenți, elevi, profesori, cărturari, oameni de cultură.

Bibliografia franceză pentru ediția 2018 poate fi consultată aici https://www.printempsdespoetes.com/?rub=7&ssrub=68&page=328&url=passeurs/index.php&Bibliographie dar noi recomandăm călduros ca ediția română de față, organizată de noi în Bucovina, să folosească, după un obicei deja impus de-a lungul timpului, și bibliografii și resurse din autori români, clasici, contemporani, fie ei și doar locali. Condiția de Valoare trebuie să fie respectată, însă, pentru că scopul nostru e, în mod statornic, și acela de a transmite publicului criterii și norme corecte de discernământ critic, care să-l facă apt să distingă între artă majoră și kitsch.

Începând din 2005, când a fost adoptat de noi și în Bucovina, Festivalul francofilofon Primăvara Poeţilor, sub egida Le Printemps des Poètes, beneficiază de un program-concept inițiat și coordonat sistematic de scriitoarea Angela Furtună, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Astfel, proiectul acesta în versiunea bucovineană se află, de atunci, sub genericul Consiliului Judeţean Suceava și al Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” , fiind și unul din cele mai serioase programe de diplomație culturală autentică, de francofilofonie în armonie cu spiritul românesc, și de practică democratică a libertății de gândire și de expresie artistică.
În cadrul acestui program de succes pentru francofilofonia bucovineană şi românească sunt celebrate anual şi Ziua Internaţională a Francofoniei, la 20 martie (zi care marchează înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei), precum şi Ziua Mondială a Poeziei, la 21 martie (sărbătoare UNESCO).

În fiecare an, festivalul francofon adoptă o temă. Anul 2018 se va derula sub tematica L’Ardeur – Pasiune, Înflăcărare, Impetuozitate. Ernest Pignon - Ernest a dedicat acestei ediții o nouă emblemă, ce va fi utilizată și în edițiile viitoare.
17:00
joi, 01 martie 2018

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere