Prima premieră a anului 2020- spectacolul „curând aici va fi pustiu”, regia artistică Daniel Chirilă

Spectacolul „curând aici va fi pustiu” este o producție a Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a cărui premieră va avea loc pe 31 ianuarie 2020, la ora 19:00. Considerat unul dintre cei mai dinamici artiști din România, actorul, regizorul și dramaturgul Daniel Chirilă este cel care montează pe scena teatrului sucevean prima producție a anului 2020 „curând aici va fi pustiu”. Scris cu „c” mic și fără virgulă, titlul acestui nou spectacol este, așa cum ne dezvăluie regizorul, un vers cu rimă albă, un poem documentar despre drama acestei țări. Daniel Chirilă, despre spectacolul „curând aici va fi pustiu”:

poza
Prima premieră a anului 2020- spectacolul „curând aici va fi pustiu”, regia artistică Daniel Chirilă
„România postcomunistă a fost una a plecării, una din care câteva milioane de oameni au plecat pentru o viață mai bună, ceea ce a condus inevitabil la modificări esențiale în cadrul societății noastre, atât la nivel macro, cât și în interiorul familiilor, în tot ceea ce înseamnă relații culturale sau socio-personale. Migrația a devenit treptat un subiect obișnuit, fie că vorbim de mass-media clasică, fie că vorbim despre social media, am ajuns să ne raportăm dual la societatea noastră, cea de aici și cea de acolo. Cea de aici, îmbătrânită și obosită, prinsă în permanență în lupta pentru supraviețuire și schimbare, cea de acolo critică, fără răbdare și obișnuită cu decența nivelului de trai. Trăim într-o societate plină de rupturi care au efecte din cele mai grave în primul rând asupra celor tineri, celor rămași, asupra copiilor ai căror părinți sunt plecați. Rupturi legate de nivelul de trai, rupturi ale sistemului educațional, rupturi culturale, rupturi de ordin psihic, rupturi emoționale. Însă toate acestea sunt naturale și firești, e istorie recentă on-going. Spectacolul „curând aici va fi pustiu” e un poem documentar despre toate aceste rupturi care frământă zi de zi societatea actuală.”

Textul care stă la baza realizării spectacolului poartă semnătura lui Daniel Chirilă și are ca punct de pornire un studiu efectuat de jurnalista Ruxandra Pătrașcu Maian. Este vorba despre teatru documentar, un teatru implicat, în care raportul dintre teatru și realitate are o cheie de descifrare și înțelegere diferită decât canonul clasic al artelor scenice.
Fragment din textul „curând aici va fi pustiu”:
“Sunt departe… Sunt plecată departe… Oamenii din jurul meu nu sunt oameni… Sunt oameni, dar capătă forme distorsionate și se măresc cu fiecare clipire… Se măresc, se măresc, se măresc până ajung niște uriași fantastici… Uriași mai mari decât lumea în care trăiesc… Când ei nu sunt acolo, văd doar pereți, pereți albi, seci, pereți care rămân inerți… Încerc să-i mișc, țip, mă zbat, dar mâinile mele se prind jurul meu și mă presează… Mă sufoc… Mă sufoc și în mine se deschide o fereastră cu gratii… niște gratii care lucesc a pagubă… Lucesc a dor… Îmi bag față printre gratii… Intru în mine și de acolo reușesc să evadez… În fața mea e un drum lung… Un drum pe care nu am mai fost niciodată… Nu-l cunosc, dar știu că e un drum de întoarcere… Mă țin după linia continuă de pe mijlocul drumului și mă rog să ajung la timp… Nu știu exact unde trebuie să ajung, dar știu că trebuie să ajung, știu că trebuie să fiu acolo la timp pentru doar așa mă mai pot ierta… Pe drum bucăți din mine se opresc să-și tragă sufletul….”

Daniel Chirilă este fondator și coordonator al Platformei Culturale Frilensăr, care s-a evidențiat în mediul cultural ca unul dintre cei mai importanți producători teatrali.
Absolvent al Universității de Arte „George Enescu” Iași, secția Arta Actorului, promoția 2012, Daniel Chirilă este cel care semnează textul, regia și scenografia spectacolelor trupei Frilensăr din 2013 până în prezent: Frilensăr (2013), Lorenzo± (Gala Hop 2016), Mălăieș în călcăieș (Green Hours 2016), Mioritza (Green Hours, 2016), Înaintea erei noastre (Green Hours, 2017), Consum excesiv (Teatrul Tineretului Piatra Neamț 2018).
Daniel Chirilă semnează dramaturgia spectacolului Ludibrium alături de Andrea Gavriliu, regizor al acestui spectacol montat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț. De asemenea, a semnat textele spectacolelor Apa vie, regie Ștefan Lupu (Teatrul Mic București, 2017), Zaraza, regie Răzvan Mazilu (Teatrul Toma Caragiu Ploiești, 2018) și Ziua recunoștinței, regie Horia Suru (Teatrul Toma Caragiu Ploiești, 2019). Din anul 2018 este coordonatorul centrului de scriere dramatică DramAnima, susținut de Teatrul Țăndărică București.
Daniel Chirilă a participat cu spectacolele sale la peste 30 de festivaluri din țară și străinătate, unde a obținut mai multe premii: Premiul pentru cel mai bun spectacol acordat de juriul liceenilor la Festivalul de Teatru Piatra Neamț 2018 cu spectacolul Înaintea erei noastre, Premiul pentru cel mai bun spectacol Gala Hop 2016 cu spectacolul ±Lorenzo, Premiul pentru dramaturgie la Maratonului teatrului independent 2014, Premiu Carpato – danubiano-pontic la FNTI 2014 cu Mălăieș în Călcăieș și Premiul pentru cel mai bun One-man show la Avanscena Onești 2015 cu spectacolul Câinele.

Regia artistică: Daniel Chirilă
Autor: Daniel Chirilă
Scenografie: Andreea-Diana Nistor
Instalație video: Andrei Cozlac / Andrei Botnaru
Light design: Cristian Niculescu
Univers sonor: Ovidiu Cosovanu
Documentare: Ruxandra Pătrașcu Maian
Afiș: Tiberiu Enache
Distribuția: Clara Popadiuc, Delu Lucaci, Cristina Florea, Diana Lazăr, Cătălin Ștefan Mîndru, Alexandru Marin, Bogdan Amurăriței, Cosmin Panaite, Răzvan Bănuț, Horia Butnaru

Premiera spectacolului „curând aici va fi pustiu”, în regia lui Daniel Chirilă, va avea loc pe 31 ianuarie 2020, la ora 19:00. Biletele sunt puse în vânzare la casieria teatrului sau online.
Rezervări bilete: Luni-Vineri-8:00-14:00: telefon ,
Eliberări bilete: Luni-Vineri - 13:00-16:00
Vânzări bilete online: www.blt.ro
Preț bilet PREMIERĂ: 40 lei
Limită de vârstă: +12

13:38
miercuri, 29 ianuarie 2020

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere