În amintirea celor uciși de ocupația sovietică a Basarabiei, nordului Bucovinei şi Tinutului Herţa

Bucureştenii îndoliaţi au căzut morţi la pământ pentru a reaminti tuturor românilor de ziua ocupaţiei sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei şi Tinutului Herţa.

poza
În amintirea celor uciși de ocupația sovietică a Basarabiei, nordului Bucovinei şi Tinutului Herţa

Flash-mob-ul care a avut loc de la ora 18:03 la 18:10 în Piaţa Revoluţiei, sub genericul ,,Blitz peste timp”, a început cu un moment de reculegere şi a beneficiat de acompaniament sonor, prin interpretarea unei piese funerare de către un student la Conservator.

„Pe 28 iunie, profitând de izolarea în care se afla România, Rusia a trecut Nistrul şi a ocupat partea de Est a României. Ne aflăm astăzi aici pentru că poporul român niciodată nu a acceptat acest rapt, care, din punctul nostru de vedere, este invalid”, a declarat în acest context Marius Lulea, co-preşedintele Platformei Civice Acţiunea 2012, organizatoarea evenimentului.

La finalul evenimentului, toţi cei prezenţi au strigat ,,Aducem Basarabia acasă!” şi s-au răspândit spre 20 de staţii de metrou, unde au strâns semnături pentru a repara greşelile istoriei.

Flas-mob-ul a fost organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012, care desfăşoară în prezent cea mai amplă campanie pentru Basarabia, în cadrul căreia se vor strânge peste 100 000 de semnături pentru înaintarea în Parlamentul României a unei iniţiative legislative cetăţeneşti, menite să facă din Republica Moldova o prioritate naţională. Până acum, 1000 de voluntari ai Acţiunii 2012 au colectat în 35 de judeţe ale ţării peste 71000 de semnături.

Ziua de 28 iunie a fost marcată şi la Chişinău, unde unioniştii au organizat marşuri, mitinguri de comemorare şi manifestaţii culturale.

Amintim că  pe 28 iunie 1940, Uniunea Sovietică a ocupat un teritoriu românesc de 55.500 km2 şi o populaţie de 3,7 milioane de locuitori, care au fost supuşi  procesului de comunizare forţată, înfometărilor, deportărilor în gulaguri şi crimelor.



21:36
vineri, 28 iunie 2013

Taguri

Autor
Andrei Jităreanu
Gazduit de Administrare Servere