Dragobetele la scriitori sau Dragobete – România iubită (Editia a II-a, 2019)

Uniunea Scriitorilor din România, filialan Iasi va invita vineri, 22 februarie 2019, ora 12.00 la evenimentul DRAGOBETELE LA SCRIITORI sau Dragobete – România iubită (Editia a II-a, 2019) Invitați: Angela BACIU - coordonator proiect (Galați), Adi CRISTI (Iași), Angela FURTUNĂ (Suceava), Ștefania HĂNESCU (Iași), Horia ZILIERU (Iași)

poza
Dragobetele la scriitori sau Dragobete – România iubită (Editia a II-a, 2019)
Evenimentul va avea loc la Sediul USR Iași, Casa cu Absidă “Laurențiu Ulici”, Centrul Civic, Str.Grigore Ureche, Nr.7, Iași.

Un proiect inițiat și coordonat de poeta Angela Baciu, organizat de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iași. Scopul acestui proiect este de a susține literatura scrisă și tradițiile românești.

Dragobetele este zeul tineretii, al veseliei si al iubirii in mitologia romaneasca iar sarbatoarea coincide din punct de vedere al calendaristicii ortodoxe cu sarbatoarea Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Sarbatoarea are insa origini stravechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci si transformat ulterior intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii. Urmand firul anumitor legende populare, se pare ca Dragobete (numit si “Cap de primavara”, “Navalnicul” sau “Logodnicul Pasarilor”) nu era nimeni altul decat fiul babei Dochi, un flacau extrem de chipes si iubaret, care seducea femeile care ii ieseau in cale. Dragobete a ramas insa pana in ziua de astazi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

Angela FURTUNĂ (n. 19 iunie 1957, Suceava)- Membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala București (din 2002), apoi Filiala Iași (din 2004).

Scriitoare, eseist și critic, jurnalist și promotor cultural, publicistă, specialist în biblioteconomie și bibliografie.- Membră a PEN CLUB România (nov. 2018).(Master în Semiotica limbajului în Mass-media și Publicitate, Master în Comunicare și PR.

Teză-volum Monica Lovinescu – Est-etica, Geneze, Vol. I, Editura Vinea, București, distins cu Premiul Convorbiri Literare 2013.

Master în Geofizică – 1986,

Universitatea București).-Președinte, inițiator și coordonator, începând din 2005-2006, al proiectului Zilele Monica Lovinescu și Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.- Regizoarea filmului Monica Lovinescu – din nou acasă.-Președinte, inițiator și coordonator, începând din 2006, al proiectului francofilofon Primăvara Poeților - Le Printemps des Poètes, versiunea pentru Bucovina.-Președinte, inițiator și coordonator, începând din 2004, al proiectului de educație antidiscriminare și de pedagogie a neuitării: Memoria victimelor Holocaustului și memoria Gulagului.-Decorată de North American Romanian Press Association în 2013 cu Titlul Journalist of The Year in Culture.-Decorată de World Organization Of Bukovinian Jews cu Letter of Merit, 2011, pentru creativitate și spiritul dreptății. În memoria Angelei Furtună, ca simbol pentru “creația, libertatea gândirii și spiritul dreptății”, aceeași organizație a oficiat plantarea a 10 copaci în Pădurile de pe Muntele Carmel.-Titlul de Poetă a Iașului, oferit de Primăria Iași, 2014.-Cavaler al Poeziei Capitalei Marii Uniri Iași, la Centenarul Unirii 1918-2018, oferit de Primăria Iași, 2018.

- Angela Furtună a publicat în țară și străinătate si a fost recompensată cu zeci de premii literare, culturale și civice, în țară și străinătate. Participă la multe volume colective și antologii. A scris numeroase pagini de prefață și postfață de volum, numeroase pagini cu interviuri sau critică literară, în revistele de specialitate ale USR și ale presei culturale de ținută, susținând multe debuturi și reconfirmări valoroase ale tinerilor scriitori.- Debutul literar, 1997, la 40 de ani: în revista România literară, nr. 42, 1997, la rubrica Post-restant, apoi România literară, nr. 46, 1997, Pagina Poemul cu scrisoare.

Debut îngrijit de regretata poetă Constanța Buzea și de criticul Nicolae Manolescu.Dintre premii:*Marele Premiu pentru volum de debut în manuscris, la Festivalul National de Literatură română "Tudor Arghezi" 1999 ;*Marele Premiu la Festivalul International de Literatură Ad Visum, 2005 ;


*Premiul Mihai Ursachi de Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România pe 2008 ;*Premiul “Cezar Ivănescu” al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iaşi, 2014.*Premiul pentru Eseu al revistei Convorbiri literare, anul 2013.*Premiul pentru “calitatea operei și activitatea scriitoricească”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, noiembrie 2018.-Post-hipnotismul este un curent literar inițiat de Angela Furtună, de care se vorbește după apariția volumului Post-hipnotice (Ed. Timpul, Iași, 2013).-A organizat numeroase lansări și prezentări de carte, dar și vernisaje de expoziții și emisiuni culturale sau literare la Radio și Televiziune. Angela Furtună a documentat studii și a inițiat sau participat la proiecte dedicate literaturii și fenomenelor artistic-culturale din

09:51
miercuri, 20 februarie 2019

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere