Broderii pe veșminte, manuscrise și stindarde ale voievozilor din perioada medievală Atelier istorico-didactic

Muzeul Național al Bucovinei lansează un nou proiect educațional, propunând elevilor să pătrundă în tainele broderiei și cusăturilor decorative din Moldova medievală, ce pot fi admirate pe veșminte, manuscrise, steaguri de luptă ale voievozilor, icoane brodate cu fire de mătase, argint și argint aurit.

poza
Broderii pe veșminte, manuscrise și stindarde ale voievozilor din perioada medievală Atelier istorico-didactic
Astfel, la Cetatea de Scaun a Sucevei, în perioada 15 decembrie 2020 - 28 februarie 2021, elevii sunt invitați să participe la atelierul educațional: Broderii pe veșminte, manuscrise și stindarde ale voievozilor din perioada medievală.
Sub îndrumarea specialiștilor Serviciului Cetatea de Scaun a Sucevei, participanții vor fi învățați și îndrumați să brodeze cu fir auriu, argintiu și mărgele pe suport de pânză, decorațiuni ce reprezintă motive tematice specifice Evului Mediu.
Așadar, ne adresăm copiilor ce doresc să cunoască povestea fascinantă a broderiilor din Moldova medievală, invitându-i să fie parte din istorie și să creeze, brodând propria mărturie peste timp.
Lucrările realizate în cadrul atelierului vor fi expuse la Casa Custodelui.
În contextul pandemiei actuale, pentru protejarea participanților, desfășurarea activităților atelierului se va face ”de la domiciliul copiilor”, cu implicarea părinților care este esențială pentru folosirea materialelor, sub îndrumarea permanentă a specialiștilor.
Înscrierea copiilor și preluarea materialelor destinate atelierului (modele de broderii, fire de ață, mărgeluțe, pânză, ace, foarfece, etc.) se face de către părinți la Cetatea de Scaun- Casa Custodelui.
Broderiile din Moldova medievală sunt printre marile capodopere ale genului, iar manuscrisele lucrate în acea perioadă reflectă măiestria și frumusețea sufletească a celor care scriau și brodau. Cusăturile decorative în relief erau destinate confecționării veșmintelor, acoperămintelor de morminte, manuscriselor, steagurilor de luptă, zecilor de icoane brodate cu fire de mătase, argint și argint aurit cu aplicații de pietre semiprețioase. Formele și decorațiunile figurative reprezentau ornamente vegetale, motive geometrice, simbolice și astrale, cum ar fi crucea, steaua, soarele, semiluna.

Realizarea atelierului se face conform respectării condițiilor legale, afișate la Casa Custodelui, locurile sunt limitate.

Relații suplimentare la telefon: 0784275644 - Serviciul Cetatea de Scaun a Sucevei.



12:56
miercuri, 16 decembrie 2020

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere