Angela Furtuna, o nouă carte: Monica Lovinescu-Tezaurul Secret

La Editura Integral, București, a apărut recent o nouă carte de Angela Furtună: MONICA LOVINESCU - TEZAURUL SECRET. Volumul poate fi procurat de la editură, dar și din rețelele de librării Cărturești, Eminescu și Mihail Sadoveanu și alte librării mari, direct și online.

poza
Angela Furtuna, o nouă carte: Monica Lovinescu-Tezaurul Secret"Dacă Regina Maria a inspirat și ctitorit România Mare,
Monica Lovinescu a însuflețit și apărat România Liberă.
Aceste două simboluri feminine sunt arhetipurile curajului,
inteligenței, forței și sacrificiului ce au salvat Patria".
(Angela Furtună)


"Întreaga eudaimonie a Monicăi Lovinescu s-a reflectat în gustul ei pentru înțelepciune, moderație, cercetarea adevărului, evitând plasarea Binelui în zona adevărului absolut, ca la Platon, dar alegând cantonarea Binelui în relativitatea înțeleasă aristotelic, ca o sumă de cauze și de efecte prin care se face simțită realitatea; de aici și nevoia de analize făcute de Monica Lovinescu având premizele date de buna credință și de spiritul critic" (Angela Furtună: între nus patheticos și nus poieticos).


"Din anul 1951 și până în 1974, în calitatea sa de critic, analist și jurnalist radio și prin intermediul celor două memorabile emisiuni săptămânale (Teze și Antiteze la Paris și Actualitatea culturală românească ), pe calea undelor radio și în plin Război Rece, Monica Lovinescu raporta mereu societatea românească la fenomenul european și universal, iar timp de aproape trei decenii avea să constituie un bastion necenzurat al adevărului și al spiritului academic, ce alimenta publicul românesc cu informații din Lumea Liberă. Aceste emisiuni au jucat un rol fundamental în formarea spiritului critic și democratic din România. Specifică a fost, în acest sens, reacția imediată și directă – menținând statornic o perspectivă înalt-normativă –, pe care Monica Lovinescu o iniția, în plină dictatură, față de cele mai recente evenimente ce aveau loc în țară, în mediul intelectual, politic, artistic și literar. Se poate spune că spiritul critic liber, ca și politologia românească post-decembristă, s-au născut printr-o cale aproape transcendentală, odată cu emisiunile M.L., prin lucrările ei notabile, ca stil și scriitură, ca vocație etică și ca eleganță hermeneutică. Critica dictaturii și a totalitarismului nu mai era făcută în stilul pseudo-nonconformist practicat în țară, ci în direcția apărării cu orice preț a premizelor libertății din societatea ispitelor utopic-totalitare, având ca metodologie obligatorie suprimarea cenzurii, dar și ideea datoriei intelectualilor critici de a adopta un cod etic care să contracareze spiritul totalitar constituit prin nimicirea ființei morale. Întâlnindu-se în mod fericit cu gândirea unor filosofi precum Karl Jaspers, Jeanne Hersch, Hannah Arendt, Raymon Aron și Albert Camus, ideile Monicăi Lovinescu modelau vocația intelectualului de a-și ridica vocea împotriva Răului, de a se autodesacraliza prin împotrivire față de regimurile logocratice, renunțând la orice ideologie optimistă a salvării. Curentul de demistificare a leninism-stalinismului din Est, inclusiv pe paradigma sa literară și critică, și-a aflat în Monica Lovinescu pe unul din cei mai serioși reprezentanți".
(Angela Furtună, Monica Lovinescu: Dictionnaire encyclopédique des penseurs d’Europe centrale et orientale (Pologne, Hongrie, République tchèque, Slovaquie, Slovénie, Roumanie, Bulgarie, Balkans, États baltes) depuis 1945 – Paris).

08:44
miercuri, 17 februarie 2021

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere