Unitățile de învățământ din 95 de unități administrativ teritoriale propun aplicarea scenariului verde de funcționare

Luni, 07.09.2020, ora 15.00 a avut loc o ședintă extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la care au participat prefectul și subprefecții județului Suceava, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, col. Costică Ghiață, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Dinu Sădean, , inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean, comisar șef Adrian Buga și inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, col. Mihai Lungu. La ședință au fost invitați să participe reprezentantul Senatului Universității Ștefan cel Mare Suceava, prorector Mihai Dimian, inspectorul general al Inspectoratului Școalr Județean, prof. Grigore Bocanci și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu .

poza
Unitățile de învățământ din 95 de unități administrativ teritoriale propun aplicarea scenariului verde de funcționare
Scopul întâlnirii a fost prezentarea la zi a contextului epidemiologic din județul Suceava corelat cu evaluarea intermediară a felului în care sunt respectate prevederile imperative ale Ordinului Comun al Ministerului Educației si Cercetării și Ministerului Sănătații nr. 5487/1494 din 31.08.2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 804/ 01.09.2020 prin care au fost stabilite măsurile și mijloacele pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS- CoV- 2, în contextul începerii noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică.
Ordinea de zi a ședinței a pus accent pe particularitățile epidemiologice din ultimele 14 zile ale fiecărei unități administativ-teritoriale în parte, precum și pe analiza privind concordanța scenariilor propuse de consiliile de administrație ale unităților de învățământ cu criteriile epidemiologice clar stabilite în Ghidul privind măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar.
În cadrul ședinței primarul municipiului Suceava, domnul Ion Lungu a prezentat succint măsurile întreprinse de municipalitatea suceveană pentru începerea în condiții de siguranță a noului an școlar precum și stadiul în care se află procedurile de achiziție a materialelor necesare.
Conform calendarului și competențelor reglementate de prevederile legale, Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis către Inspectoratul Școlar Județean Suceava situația epidemiologică la nivel județean, care la rândul său a retransmis- o către conducerile unităților școlare, pentru a adopta în baza criteriului epidemiologic unul din cele 3 scenarii prevăzute de ordinul anterior menționat.
Scenariul 1 înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor si elevilor în unitățile de învățământ cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
Scenariul 2 înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu).
Scenariul 3 înseamnă participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
Pentru localitățile unde rata incidenței este sub 1/1000 de locuitori se poate opta între scenariul 1 sau scenariul 2.
Pentru localitățile unde rata este între 1 și 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 2.
Pentru localitățile unde rata depășește 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 3.
Din analiza prezentată de inspector școlar general Grigore Bocanci, fundamentată pe situația epidemiologică actualizată la nivelul fiecărei localități din județul Suceava transmisă de DSP Suceava, a rezultat că, unitățile de învățământ din 95 de unități administrativ teritoriale propun aplicarea scenariului verde de funcționare, iar unitățile de învățământ din 19 unități administrativ teritoriale din județ înaintând propuneri de a funcționa în scenariul galben.
Acesta a precizat că toate scenariile transmise de unitățile de învățământ din județ vor fi verificate și validate până pe data de 10.09.2020, când va fi adoptată Hotărârea CJSU Suceava în acest sens.
În cadrul ședinței prefectul județului Suceava a subliniat importanța organizării festivităților pentru începerea anului școlar cu respectarea prevederilor legale privind numărul de participanți și a măsurilor sanitare preventive.
Având în vedere colaborarea strânsă existentă între Instituția Prefectului – Județul Suceava și Universitatea Ștefan cel Mare Suceava și expertiza domnului prorector Mihai Dimian, reprezentant al Senatului universității, în cadrul ședinței a fost prezentată din partea acestuia o analiză detaliată a măsurilor întreprinse de instituția de învățământ superior pentru a asigura derularea cursurilor în condiții de siguranță pentru studenții, cadrele didactice și personalul auxiliar al universității pentru anul universitar 2020/ 2021. Totodată, domnul prorector a prezentat și câteva recomandări privind procedurile de lucru interinstituționale care să fluidizeze circuitul informațional între autoritățile cu atribuții în gestionarea crizei Covid- 19 și unitățile de învățământ preuniversitar și universitar, cu scopul de a asigura cele mai sigure condiții pentru începerea anului școlar și prevenirea răspândirii Covid-19.
În după amiaza zilei de luni 7 septembrie 2020, începând cu ora 16.00, la sediul Ispectoratului Școlar Județean Suceava a avut loc o videoconferință cu toți directorii unităților de învățământ din județ în vederea pregătirilor pentru începerea noului an școlar și a discutării în detaliu, cu răspunsuri pentru fiecare unitate/instituție de învățământ în parte, a aplicării prevederilor ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării și al Ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SARs-CoV-2.
La videoconferință au participat subprefectul județului, domnul Daniel Prorociuc, inspectorul școlar general, domnul Grigore Bocanci, inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu, inspectorul școlar general adjunct Mircea Popescu, precum și inspectorii școlari Răileanu Daniela, Ursulean Dumitru, Spac Laurenție și Ștefănescu Narcisa.
În videoconferință, au fost aduse în discuție probleme punctuale și particularități privind modul de aplicare a măsurilor conform ghidului comun al celor două ministere amintite mai sus privind măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19, parte dintre ele fiind soluționate în timpul videoconferinței. În cazul problemelor ce necesitau o analiză amănunțită s-a decis abordarea individuală pe parcursul verificării și validării scenariilor propuse, cu aplicarea unor soluții specifice, adaptate cerințelor, în vederea soluționării acestora




11:25
marti, 08 septembrie 2020

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere