Părinţii, parteneri sociali în combaterea etnobotanicelor

Primul Adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean crede că este necesară implicarea părinţilor, ca parteneri sociali ai autorităţilor locale, în combaterea consumului de plante etnobotanice în rândul tinerilor suceveni. Părinţii care îşi suspectează elevii de consum de plante etnobotanice pot anunţa autorităţile, anonimatul fiind asigurat prin lege.

Autorităţile locale implicate în combaterea consumului de etnobotanice, reunite vineri dimineaţă la sediul Primăriei, au discutat despre posibila implicare a părinţilor în stoparea acestui fenomen.

Propunerea a venit de la primul adjunct al Jandarmeriei sucevene, Iulian Iacob, care i-a explicat primarului Ion Lungu iniţiativa Jandarmeriei: "Am început să demarăm un fel de proiect propriu, să atragem ca partener social şi părinţii elevilor. Pe lângă faptul că încercăm să depistăm doar pe etnobotanice, noi ne-am extins aria de acţiune şi pe consumul de alcool care face ravagii mult mai mult decât etnobotanicele. Încercăm să depistăm prin acţiuni proactive, cel puţin în pauzele dintre ore, în locurile mai puţin vizate de către acele patrule mobile, elevii care consumă alcool sau fumează. E posibil să găsim şi plante etnobotanice".

Jandarmeria, menţionează Iulian Iacob, a creat o bază de date pentru a-i avea în evidenţă şi pentru a înmâna părinţilor nişte scrisori cu sugestii sau recomandări, astfel încât şi ei să fie parteneri sociali.

Şeful administraţiei locale a recunoscut că părinţii nu au fost introduşi în ecuaţie, considerând că este necesară luarea de nişte măsuri în implicarea lor. Ion Lungu i-a sugerat şefului ATOP, Petru Carcalete, să iniţieze discuţii cu inspectorii şcolari şi cu reprezentanţii Primăriei din consiliile de administraţie pentru a aduce la cunoştinţă şi părinţilor efectele acestor droguri.

"Trebuie făcută o dezbatere publică. Aş ruga ca în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţămînt să se facă discuţii destul de serioase şi pertinente, mai ales în zonele unde sensibilitatea este mai mare. Primul care poate sesiza comportamentul ciudat este părintele. Dacă nu are pârghiile necesare să intervină, măcar să ne sesizeze. Confidenţialitatea este asigurată prin lege", spune Ion Lungu.

16:00
vineri, 03 decembrie 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere