Lungu: Nu pot sacrifica un oraş pentru 300 de locuri de la TERMICA

Vinerea trecută, primarul Ion Lungu a fost la Ministerul Administraţiei şi Internelor, interesîndu-se la comisia care lucrează la strategia de termoficare la nivel naţional. Lungu a insistat ca Suceava să fie prinsă ca potenţială sursă de finanţare în acele fonduri de mediu, urmînd a se vedea verdictul ce va fi oferit de comisie în următoarele două luni.

poza
Lungu: Nu pot sacrifica un oraş pentru 300 de locuri de la TERMICA

"Din punctul nostru de vedere, cred că ne-am întîlnit cu sindicaliştii în zeci de şedinţe extraordinare şi ordinare pe tema TERMICA. Astăzi, pe actuala structură, societatea de termoficare nu mai are nici o şansă de funcţionare date fiind costurile foarte mari. Sunt alături de salariaţii de acolo dar mai mult de atît nu putem face." Deşi ar mai exista ceva şanse de intervenţie a guvernului, Ion Lungu este pesimist. "Eu vreau să îi felicit pe toţi salariaţii pentru modul în care s-au comportat în această iarnă. În ciuda temperaturilor scăzute, nu au fost probleme de termoficare în municipiu. Am făcut tot ce este posibil să salvăm locurile de muncă, patrimoniul şi valoarea salariaţilor."

Ion Lungu dezminte ideea că primăria nu a dat bani, ea încercînd să facă eforturi extraordinare. Către TERMICA au mers 3.000 miliarde din care efortul Primăriei a fost de peste 1.000 miliarde (aproximativ 25.000.000 euro) însemnînd plata facturilor, consumul instituţiilor publice, costuri care, potrivit domnului Lungu, nu se achitau înaintea mandatului său. Spre TERMICA s-au mai direcţionat 135 miliarde reprezentînd subvenţii de la consiliul local şi 600 miliarde însemnînd investiţii în reţele de transport şi distribuţie în punctele termice. Ion Lungu a mai făcut lobby la Guvernul României, aducînd 660 miliarde lei vechi pentru TERMICA, una din sumele cele mai mari oferite de Guvernul României pentru o societate de termoficare din României.

Edilul şef a adăugat că preferă să îşi dea demisia decît să falimenteze primăria, dată fiind posibila creştere a gigacaloriei. "Primăria nu poate merge în faliment pentru a salva 300 locuri de muncă la TERMICA."

Problema cu care se confruntă astăzi TERMICA este, în opinia lui Ion Lungu, una de sistem, neputînd să dea vina nici pe angajaţii de la societatea de termoficare în cauză şi nici pe reprezentanţii primăriei.

Ion Lungu a făcut un apel la calm reprezentanţilor TERMICA, menţionînd că a fost şi încă este alături de ei, explicîndu-şi absenţa de ieri la întîlnirea cu sindicatele pentru că nu se pot rezolva probleme prin circ.

Starea actuală cu care se confruntă primăria şi Termica duce la concluzia că trebuie luată o decizie în privinţa găsirii unei alte surse de producere a energiei termice la nivelul municipiului Suceava



13:24
miercuri, 14 aprilie 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere