Ion Lungu:"Cineva vrea, in mod intentionat, sa inchida centrala termica Biornergy"

Bioenergy, producătorul de energie termică din municipiul Suceava, se confruntă cu noi probleme, în condițiile în care în momentul de față s-a ajuns în situația în care nu i se mai decontează nici un fel de certificate verzi.

poza
Ion Lungu:"Cineva vrea, in mod intentionat, sa inchida centrala termica Biornergy"

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus, miercuri, ca exista riscul ca centrala termica a Sucevei sa fie inchisa. Acesta a subliniat ca apar tot mai multe probleme, cea mai recenta fiind aceea ca din octombrie 2018,Garda Forestieră nu mai avizează lunar consumul de biomasă de la Bioenergy, aviz care era necesar producătorului de agent termic să obțină certificatele verzi. Ion Lungu a spus că acest lucru se întâmplă după modificarea Codului Silvic.

„Pe lângă toate problemele care erau acolo, prin modificarea acelui ordin de ministru prin care lemnul de foc nu mai este recunoscut la biomasă, astăzi cei de la Garda Forestieră nu mai avizează lemnul pe care îl consumă cei de la Bioenergy. Acest lucru este foarte important, pentru că ei trebuie să dovedească la Transelectrica că 90% din lemnul care se consumă acolo este biomasă și numai 10% sunt alți combustibili. Așa spune legea. Ori instalațiile de la Bioenergy nu pot consuma alt combustibil pe acele cazane, decât biomasă. Până acum, lunar, cei de la Thermonet, Bioenergy primeau un certificat pentru biomasa consumată în centrală. Nu primeau certificatele pentru cogenerare. Acum practic nu mai primesc nici un certificat, nici pe acestă problemă de a confirma ca lemnul consumat acolo este biomasă”, a explicat primarul Sucevei.

Totodata, Lungu a precizat că a fost în audiență inclusiv la ministrul apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care i-a spus că după modificarea Codului Silvic cei de la Garda Forestieră nu mai pot să dea acel aviz. „Ministerul Apelor spune că nu au bază legală, că s-a modificat Codul Silvic. Deci suntem într-o situație disperată. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar parcă cineva în mod intenționat dorește să oprească această centrală, care așa cum spuneam și altădată este modernă, o adevărată bijuterie, cu o funcționare ireproșabilă, fără nici un fel de poluare”, a spus Ion Lungu.


11:50
miercuri, 14 august 2019

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere