Inundațiile din iunie au produs pagube de peste 1,5 milioane de lei

Astăzi, 24.07.2020, ora 10.00, sub conducerea prefectului județului Suceava, în sala “Nicolae Labiș” a Palatului Administrativ, a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

poza
Inundațiile din iunie au produs pagube de peste 1,5 milioane de lei

Pe ordinea de zi a ședinței a fost analiza și aprobarea Raportul de sinteză privind apărarea împotriva inundațiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcții hidrotehnice și poluărilor accidentale din județul Suceava în perioada 15 iulie- 21 iulie 2020.
În perioada menționată, la nivelul județului Suceava, au fost înregistrate precipitații sub formă de averse, cu caracter torențial, care au dus la scurgeri de pe versanți fiind produse pagube, în special la infrastructura rutieră (drumuri).
Conform procesului verbal de evaluare a pagubelor întocmit de Comisia de evaluare a pagubelor numită prin Ordin al prefectului județului Suceava au fost înregistrate pagube cu o valoarea estimativă de 1544,32 mii lei.
Stabilirea exactă a pagubelor produse ca urmare a fenomenelor meteohidrologice din perioada menționată se va realiza prin studiile tehnice de specialitate ce vor fi elaborate prin grija deținătorului/ proprietarului/ administratorului obiectivului afectat.
Majoritatea pagubelor inventariate au fost provocate de creșterea debitelor pe cursurile mici de apă și scurgerile de pe versanți.
Raportul de sinteză privind apărarea împotriva inundațiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcții hidrotehnice și poluărilor accidentale din județul Suceava, aprobat în ședința extraordinară a CJSU Suceava, va fi parte componentă a documentației ce va sta la baza promovării unui proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării unor sume din Fondul de Intervenție al Guvernului, prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2020, către ministerele competente în finanțarea unor acțiuni urgente în vederea înlăturării efectelor unor calamități naturale ce au afectat obiective aflate în administrarea celor 10 unități administrativ teritoriale afectate ( Ulma, Panaci, Moldovița, Valea Moldovei, Rădăuți, Horodnic de Jos, Liteni, Bălcăuți, Satu Mare, Dumbrăveni) și Consiliului Județean Suceava.
Datorită intervenției operative a instituțiilor cu atribuții în gestionarea unor astfel de riscuri, situația a revenit la normalitate, fără a se pune în pericol vieți omenești.
Ca urmare a fenomenelor meteo- hidrologice din data de 23 iulie 2020 (COD PORTOCALIU), prin Ordinul prefectului județului Suceava au fost constituite echipe mixte care vor evalua efectele fenomenelor meteohidrologice periculoase din perioada menționată în localitățile Suceava, Ipotești și Pătrăuți, urmând ca rapoartele întocmite să facă obiectul aprobării în perioada următoare.


12:22
vineri, 24 iulie 2020

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere