Zinoviy Broyde: Euroregiunea Prutul de Sus, cu toate forţele unite

Zinoviy Broyde, consilier în cadrul Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, şi preşedinte al uneia din cele patru comisii din cadrul Euroregiunii "Prutul de Sus", a fost de la bun început implicat în proiectul de înfiinţare al euroregiunii Prutul de Sus. În continuare prezentăm punctul său de vedere asupra şedinţei Euroregiunii Prutul de Sus.

"Euroregiunea a fost creată ca un proiect pentru elaborarea unui proces în ce priveşte integrarea europeană a politicii regionale şi cred că această întîlnire poate contura paşii următori în colaborarea dintre România şi Ucraina. De altfel, discutăm şi despre elaborarea de proiecte care au ca element principal mediul înconjurător şi crearea de posibilităţi mai flexibile în sistemul de selecţie a proiectelor."

Dînsul consideră că Bucovina istorică este centrul acestei euroregiuni, totul transformîndu-se într-un podium unde autorităţile centrale, reprezentanţii europeni şi autorităţile locale pot găsi soluţii comune, mai bune, mai flexibile şi mai eligibile pentru toţi. Domnul Zinoviy Broyde a dorit să reamintească sloganul acestei întîlniri, "Viribus Unitis" - cu toate forţele unite. Dînsul consideră că acum putem observa cu adevărat acest slogan pus în practică.

"Nu vorbim despre o legătură locală, ci de una transeuropeană. Prin Bucovina este calea cea mai sigură şi scurtă între zona baltică şi zona mediteraneană. Sub convenţia carpatică a devenit o cerinţă obligatorie pentru dezvoltarea transportului sub egida UE."

În ce priveşte sistemul de sustenabilitate, euroregiunea Prutul de Sus este şi una ecologică, avînd impact asupra întregului sector industrial din zonă. O problemă este închiderea punctelor de trecere transfrontraliere. Zinoviy Broyde crede că totul depinde de tranzit. "Dacă tranzitul va fi proclamat, totul va fi cu mult mai uşor pentru infrastructură. România are multe posibilităţi în cadrul acestui program. Ca membră a Uniunii Europene, România poate beneficia de multe fonduri. Pentru Ucraina, în schimb, este singura posibilitate. Ucraina poate crea studii de fezabilitate foarte utile. Dacă banii vor veni numai pînă la graniţă va fi o risipă. Dar dacă ei vin transregional, către Rusia sau ţările balcanice, noi, ca euroregiune, ajungem exact în centru."

19:36
duminica, 30 mai 2010
Autor
Bogdan Popescu
Gazduit de Administrare Servere