Max Croitoru stă în arest cel puţin până pe 5 noiembrie

Arestat preventiv, pentru 29 de zile, în luna august, pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat, suceveanul Iacob Maximilian Croitoru (nume anterior: Kurutz), de 41 de ani, zis Max, fost luptător de Local Kombat/K1, a aflat ieri că mai trebuie să stea după gratii cel puţin până pe 5 noiembrie curent, Tribunalul admiţând propunerea procurorilor de prelungire a mandatului.

Reamintim că, până acum, apărarea a arătat instanţei că Max ar fi avut discernământul diminuat în momentul comiterii faptei, aspect confirmat şi de specialişti în psihiatrie ieşeni. Aceştia ar fi de părere că inculpatul a traversat un episod psihotic galopant, care nu l-ar face răspunzător de acţiunile sale din seara zilei de 20 iulie, curent.

Fostul luptător a ieşit atunci în pielea goală în faţa porţii vilei sale din Şcheia, situată pe strada Cetăţii, şi a început să  atace oameni şi maşini.

„În seara zilei de 20 iulie 2011, se arată în dosarul înaintat instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal, în jurul orei 21.30, în loc public, respectiv pe strada Cetăţii din localitatea Şcheia, în apropierea locuinţei sale, inculpatul a exercitat acte de violenţă repetate şi de o intensitate ridicată asupra victimei Gheorghe Pavel, de 49 de ani, vecin, aplicându-i lovituri puternice cu pumnii şi picioarele la nivelul corpului, în special al capului şi cauzându-i leziuni grave, care i-au pus în primejdie viaţa, necesitând pentru vindecare un număr de 40-50 de zile de îngrijiri medicale. Şi în prezent starea victimei este foarte gravă, aceasta fiind transferată într-o unitate spitalicească din municipiul Bucureşti”.

În seara cu pricina, Gheorghe Pavel tocmai ieşise cu maşina din curte, când luptătorul i-a apărut în faţă, l-a scos din autoturism şi l-a bătut până ce l-a lăsat în stare de inconştienţă.

A doua victimă  a fostului luptător de Local Kombat a fost Nicolae Grădinaru, în vârsta de 59 de ani, care venise în vizită la rude.

Maximilian Croitoru a distrus şi două autoturisme, spărgându-le parbrizele. Una dintre maşini a rămas şi fără geamurile laterale din partea stânga-spate.

Cele două  victime au fost duse de urgenţă, cu Salvarea, la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Grădinaru a fost internat în Secţia ORL, cu leziuni cranio-faciale, iar Pavel – la Reanimare. De aici, ultimul a fost transportat cu un avion-ambulanţă la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Maximilian Croitoru a fost imobilizat ulterior de un echipaj de poliţie şi de Grupa de Intervenţie a Jandarmeriei.

Potrivit martorilor, în momentele sale de furie dementă, Max invoca în româneşte diavolul, rostind, ulterior, o avalanşă de cuvinte într-o limbă străină.  Înainte de acest episod, spun rudele sale, fostul campion a dat foc la 20.000 de euro. A fost dus la Spitalul Judeţean Suceava, de unde, escortat de mascaţii poliţiei, a fost internat la Secţia de Psihiatrie Burdujeni.

Psihiatrii suceveni au hotărât că Max Croitoru are debut de schizofrenie, transferându-l la Spitalul de Psihiatrie Socola – Iaşi.  
 
Episod psihotic
 
Apărătorul a pedalat şi pe teza potrivit căreia Max nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. „Până la comiterea faptelor, pe care le-a recunoscut, deşi nu-şi aduce aminte de nimic, era un cetăţean model, respectat pentru meritele sale ca sportiv care a reprezentat România. A fost un episod psihotic nefericit, determinat de boală, căci e o boală până la urmă. Ne-am bucurat când medicii ieşeni au apreciat că nu suferă de început de shizofrenie, ci a fost victima unui episod psihotic. Inculpatul regretă faptele, cu una dintre victime familia s-a înţeles deja şi urmează să-şi retragă plângerea, iar în ceea ce priveşte cea de-a doua victimă, familia doreşte să o ajute material, pentru a reveni la starea de sănătate firească”, a spus avocatul Bulboacă. El a apreciat în instanţă că, procedural, ar exista un viciu care anulează în mod absolut mandatul de arestare al inculpatului. „El a fost arestat, potrivit referatului prezentat în instanţă de Parchet, pe art. 146, C. proc. pen., care stabileşte condiţiile de arestare a învinuitului, pe când ar fi trebuit să se deruleze procedura pe art. 149, ind 1, C. proc. pen, de arestare a inculpatului. Împotriva lui se pusese deja în mişcare acţiunea penală, deci era inculpat. Propunerea de arestare trebuia respinsă pe motiv de nulitate absolută”, ne-a declarat imediat după proces apărătorul.  

La ultimul cuvânt, Max Croitoru a spus: „Regret foarte mult cele întâmplate, sincer vreau să ajut partea vătămată. Eu nu mai contez, ce mi se întâmplă mie nu contează, important e să se facă bine. Regret încă o dată”.  

După  deliberări, instanţa Curţii de Apel a respins recursul inculpatului, întorcându-l în arest.

18:10
vineri, 30 septembrie 2011

Taguri

Autor
Mugur Geu
Gazduit de Administrare Servere