În perioada iunie – octombrie, DSP Suceava realizează supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută

Boala diareică acută constituie o problemă de sănătate publică prin incidenţa crescută, diversitatea germenilor etiologici şi gravitatea manifestărilor clinice. Este o cauză majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări uşoare de boală diareică acută sau gastroenterocolită acută până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic. Reprezintă una din marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald.

poza
În perioada iunie – octombrie, DSP Suceava realizează supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută

În perioada iunie – octombrie Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava realizează supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută, prin monitorizarea săptămânală a numărului de cazuri diagnosticate de către medicii de familie și a cazurilor internate.
Prin respectarea normelor de igienă generală și alimentară, de igienă individuală și mai ales de igienă a colectivităților este prevenită apariția bolii diareice acute:
- spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea WC-ului;
- spălarea fructelor și legumelor sub jet puternic de apă potabilă, înainte de a le da în consum;
- prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare;
- păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici (muște, rozătoare) care le pot contamina;
- renunțarea la alimentația stradală cu produse neambalate, expuse în spații improprii, comercializate de persoane neautorizate;
- verificarea termenului de garanție și păstrarea la rece pentru toate alimentele cumpărate;
- se va consuma numai apă din surse autorizate sanitar, NU din râuri, lacuri sau sisteme de irigații;
- pentru copiii mici se recomandă numai consumul de apă potabilă fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât și a altor alimente;
- se va evita contaminarea mediului înconjurator prin îndepărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii și din colectivități, în locuri special amenajate.
În situația apariției semnelor de boală (scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, vărsături, febră) se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiațivă, fără prescripție medicală.
Recomandăm părinților să își supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul mâinilor, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure, eventual fiartă și răcită) pentru a limita infecția.
Singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute este prevenirea.


11:33
marti, 11 iunie 2019

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere