Asigurarea locințelor a devenit obligatorie

„POOL-UL DE ASIGURARE ÎMPOTRIVA DEZASTRELOR NATURALE” – SA, (PAID) constituit în septembrie 2010, din acţionariatul a 13 companii de asigurare – reasigurare este singura societate de asigurare - reasigurare abilitată de Legea nr. 260/2008 republicată, cu gestionarea asigurării obligatorii a locuinţelor şi aplicarea dispoziţiilor acestei legi.

Legea are drept scop  acoperirea prin asigurare a tuturor proprietarilor de construcţii cu destinaţie de locuinţă, de reglementare a condiţiilor asigurării obligatorii a locuinţelor aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice şi a raporturilor dintre asigurat şi asigurator, a drepturilor şi obligaţiilor fiecărei părţi.
   Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale, denumită PAD este înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asiguratorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciile produse locuinţei, ca urmare a producerii riscului asigurat şi are valabilitate o perioadă de 12 luni.

    Până în acest moment, la nivelul judeţului Suceava, din totalul de 258.092 locuinţe, au fost asigurate un număr de 7.955, ceea ce reprezintă un procent de 3 % din total.

   Prefectul Judeţului Suceava, domnul Sorin Arcadie POPESCU, atrage atenţia că proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe pentru asigurarea acestora în termen de cel mult un an de la începerea emiterii poliţelor de asigurare. Întrucât poliţele de asigurare au început să fie emise în data de 15 iulie 2010, termenul limită de încheiere a acestora este 15 iulie 2011, dată după care se impun sancţiuni pentru cei care nu au o asigurare încheiată. Cuantumul contravenţiilor ce se pot aplica este cuprins între 100 şi 500 de lei şi se aplică de către primarul unităţii administrativ teritoriale, sau de către persoanele împuternicite în acest sens.

   Totodată menţionează că, în situaţia producerii unor inundaţii, proprietarii locuinţelor afectate, nu vor mai beneficia de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate.
 

    În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social şi care au în proprietate construcţii cu destinaţie de locuinţă, asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale se plăteşte de către Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale, prin agenţia judeţeană.
   Primele de asigurare şi sumele asigurare sunt:

pentru locuinţele de tip A (construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic ) este de 20 euro. Sumă asigurată pentru aceste locuinţe este de 20.000 euro la cursul de schimb valutar al BNR;
pentru locuinţele de tip B (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi /sau chimic) este de 10 euro. Sumă asigurată pentru aceste locuinţe este de 10.000 euro la cursul de schimb valutar al BNR
 
 
   Instituţia Prefectului - judeţul Suceava asigură în permanenţă legătura între SC PAID –SA  şi primarii unităţilor administrativ teritoriale,  în vederea punerii în aplicare a prevederilor legale în acest domeniu.
   Prefectul Judeţului Suceava, domnul Sorin Arcadie POPESCU face un apel către cetăţenii judeţului Suceava şi către autorităţile publice locale să înţeleagă importanţa implementării prevederilor legale privind asigurarea locuinţelor şi speră că la data de 15.07.2011, toate locuinţele din judeţul Suceava să fie asigurate.

    

Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor se face în baza Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor , alunecărilor de teren şi inundaţiilor - republicată şi a Ordinului Comun al Comisiei de Supraveghere nr. 6 din 21 aprilie 2011 şi al Ministerului administraţiei şi Internelor nr. 87 din 3 mai 2011 pentru aprobarea normelor de aplicare.

19:33
joi, 02 iunie 2011
Autor
Andrei Jităreanu
  • Asociația Institutul Bucovina și partenerii locali dezbat necesitatea schimbărilor în domeniul uceniciei
  • 24 de persoane, dintre care 19 copii, au fost implicate intr-un accident la Arbore
  • APAH-RO: ”Testarea și accesul la tratament în cazul hepatitelor virale au fost puternic afectate de pandemia COVID-19”
  • In ultimele 24 de ore au fost confirmate 78 noi infecții cu SARS-CoV-2 in judet
  • vezi toate stirile
Gazduit de Administrare Servere