Accident de tractor, în timpul unui zbor cu parapanta

Un accident nefericit a avut loc pe dealul Oadeci al comunei Udeşti, victime fiind 3 parapantişti de frunte ai municipiului reşedinţă de judeţ. Toţi tineri, membri ai „Asociaţiei sportive de zbor cu parapanta Cumulllus”, aceştia nu au avut de înfruntat furtuni ori condiţii atmosferice potrivnice exerciţiilor, pe care le efectuau perfect legal, într-o zonă eminamente publică, ci, din păcate, îndărătnicia unui... tractor nărăvaş. Tractorul era condus de un bătrân nervos, cu simţul proprietăţii dezvoltat.

poza
Accident de tractor, în timpul unui zbor cu parapanta | Foto: Mugur Geu

La data 12.05.2011, lucrătorii Postului de poliţie Udeşti au fost sesizaţi prin „S.N.U.A.U. 112” de  Ciprian Pascan, de 31  de ani, din municipiul Suceava, preşedintele asociaţii sportive de zbor cu parapanta din Suceava, cu privire la faptul că o persoană care conducea un tractor, i-a distrus parapanta în timp ce se afla pe  dealul Oadeci din localitate, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

     În baza sesizării, la faţa locului, s-a deplasat o echipă operativă din cadrul Biroului poliţiei rurale Suceava, ocazie cu care a constatat că reclamantul, la data de 9.05.2011, a primit acordul Primăriei comunei Udeşti să desfăşoare activităţi sportive pe dealul ,Oadeci’, conform unui proces-verbal înregistrat. Astfel, la data de 12.05.2011, ora 12.30,  Ciprian Pascan, împreună cu  Gabriel Dinu, de 36 de ani, şi Aniela Balan, s-au deplasat pe dealul Oadeci, unde au efectuat zboruri cu parapanta. În jurul orei 15.30, în timp ce se aflau pe  platoul dealului şi se pregăteau pentru un nou zbor, fiind ataşaţi de parapante,  Ioan Tofănel, de 69 de ani, din localitate, a venit cu  tractorul şi a trecut peste aripa parapantei  lui Ciprian Pascan, care era ataşată de aceasta, după care a trecut peste parapanta lui  Gabriel Dinu.

     Parapanta ultimului, arată Poliţia, s-a agăţat de roţile autovehiculului, cel în cauză fiind târât circa 20 metri pe teren, după  care a reuşit să deschidă centurile cu care era asigurat.

     Fiind audiat, bătrânul  a declarat că a săvârşit această  faptă, întrucât, la aterizare, cei în cauză îi călcă şi distrug cultura de secară de pe terenul proprietate, situat în apropierea dealului Oadeci.

     În cauză s-a întocmit dosar penal faţă de Ioan Tofănel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi distrugere, informează Poliţia judeţului.

     „E o situaţie care nu va rămâne aşa. Pur şi simplu sunt trist când văd ce se întâmplă. Suntem decişi să acţionăm în penal, civil şi pe latură de Cod aerian al României, pentru că suntem prejudiciaţi şi pentru că sunt legi care protejează orice zbor autorizat. Noi aparţinem de Ministerul Transporturilor, suntem asimilaţi piloţilor, deţinem licenţă, cu toate rigorile de zbor”, declară Ciprian Pascan.

     Am luat legătura cu primarul comunei Udeşti, Săvel Viorel Botezatu, care ne-a spus: „O situaţie nefericită, pe care o mediez. Deja am vorbit cu ambele părţi şi, în ceea ce îl priveşte pe dl Tofănel, am înţeles că regretă cu adevărat fapta. Rămâne de văzut cum rămâne cu pagubele”.

     Prejudiciul cauzat prin distrugerea celor două parapante a fost estimat de proprietari la aproximativ 18.500 lei.

17:52
vineri, 13 mai 2011

Taguri

parapanta, tractor

Autor
Mugur Geu
Gazduit de Administrare Servere