Cinci pâini sau Vasluiul Europei (I)

Ieri am primit pe mail, într-un context în care se glumea, în stil haiducesc a la Vaslui, că Grecia este un fel de Vaslui al Europei, următoarea poveste, care îmi aminteşte de cele cinci pâini ale lui Creangă.

“10 bărbați - un grec, un italian, un francez, un portughez, un spaniol, un cipriot, un belgian, un austriac, un olandez şi un german se întâlnesc în mod regulat să ia masa la restaurant. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută. Nota de plată pentru toţi cei de la masă făcuse exact 500 €, pentru că le plăcea să se ospăteze numai cu mâncăruri fine. Mesenii achitau nota de plată în aceeaşi proporţie în care ne plătim impozitele, adică astfel:
1.    patru meseni (grecul, portughezul, spaniolul și italianul) nu plăteau nimic.
2.    cipriotul plătea 1 €.
3.    francezul: 5 €.
4.    austriacul: 50 €.
5.    belgianul: 80 €.
6.    olandezul: 100 €.
7.    al zecelea (germanul) plătea 264 €.

Şi treaba asta a ţinut o vreme. Iar ei se tot întâlneau să mănânce la restaurant. Toţi erau mulţumiţi de aranjament, până în ziua în care patronul restaurantului s-a decis să le reducă nota de plată cu 50 €:

- Pentru că îmi sunteţi clienţi fideli am decis să vă reduc nota de plată. Toţi 10 veţi mânca de-acum înainte cu numai 450 €.

Mesenii au vrut, neapărat, să achite nota de plată ca şi până acum. Pentru primii 4 nu s-a schimbat nimic: au continuat să mănânce pe gratis. Ceilaţi 6 nu ştiau cum să-şi împartă suma economisită. Dar cum să-şi împartă cei 50 €, şi să se aleagă fiecare cu ceva? Cei şase au constatat că dacă împart 50 € la şase plătitori, rezultă 8,33 € de căciulă. Dar, când au vrut să scadă suma din participaţia fiecăruia, ar fi rezultat că al cincilea şi al şaselea ar trebui să mai primească bani ca să vină la masă.

Atunci, patronul restaurantului le-a făcut propunerea ca fiecare să plătească mai puţin aproximativ cu acelaşi procent cu care contribuia şi până acum. A luat o hârtie, a socotit şi le-a prezentat mesenilor următoarele rezultate:
1.    cipriotul, ca şi primii patru, nu mai plătea nimic (100% economie).
2.    francezul plătea 3 € în loc de 5 € (40% economie).
3.    austriacul plătea 45 € în loc de 50 € (10% economie).
4.    belgianul plătea 72 € în loc de 80 € (10% economie).
5.    olandezul plătea 90 € în loc de 100 € (10% economie).
6.    germanul plătea 239 € în loc de 264 € (11% economie).

Prin soluţia aceasta, fiecare din cei şase făcea economie iar primii patru continuau să mănânce pe gratis. După ce au plătit masa, au ieşit din restaurant şi s-au oprit să mai verifice o dată nota de plată. Şi li s-a părut că nu mai era tocmai aşa de bine cum crezuseră la început:

- Eu nu am primit decât 2 € din cei 50 €, zise francezul. Apoi, arătă spre german şi continuă: dar el primeşte 25 €!

- Chiar aşa! exclamă cipriotul, eu am economisit numai 1 Euro, iar el economiseşte de peste 20 de ori cât mine.

- Adevărat! strigă austriacul, De ce primeşte el 25 € şi eu numai 5 €? Iar primesc nemţii ăştia bogaţi totul!

- Stai aşa! au strigat grecul, portughezul, spaniolul şi italianul într-un glas, Noi nu am primit absolut nimic. Sistemul acesta îi exploatează pe cei săraci!

Şi, ca din senin, cei nouă s-au repezit la german şi l-au ciomăgit bine. În seara următoare, germanul nu a mai venit la masă. Aşa că, ceilalţi 9 au început să mănânce fără el. Dar, când a venit vremea să achite nota de plată, au constatat ceva extraordinar: Toţi împreună nu aveau destui bani ca să plătească măcar jumătate din nota de plată! Şi de n-or fi murit de foame, pesemne că mai stau şi astăzi şi se miră. Dar, nimeni nu poate să afirme că nu ar fi ştiut nimic din toate acestea!”

Mâine voi continua cu o poveste reală de acum mai bine de două decenii. Evident, legată de Vaslui şi atitudinea grecească a locuitorilor acestei varmeghii.

10:35
joi, 30 iulie 2015

Taguri

Autor
Tiberiu Socaciu
Cinci pâini sau Vasluiul Europei (II)

09:12 vineri 31 iulie 2015

Violez, deci exist!

19:10 vineri 17 iulie 2015

Haina greceasca la jubileul german?

09:08 joi 11 iunie 2015

Dreptul de a spune hoţului „hoţ”

16:42 marti 09 iunie 2015

Pseudoelectionis

00:46 miercuri 12 noiembrie 2014

Gazduit de Administrare Servere