Voronin, comuniştii şi România

29 iulie, ziua în care la Bucureşti se sărbătoreşte Imnul Naţional, peste Prut au loc alegeri anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova.

Alegerile, au loc după ce opoziţia a refuzat să acorde comuniştilor votul de aur, necesar pentru a fi ales preşedintele ţării. Pentru accederea în această funcţie e nevoie de 2 treimi dintre voturile parlamentarilor. Totuşi, în urma protestelor de stradă din 7 aprilie în urma cărora sute de tineri moldoveni au fost arestaţi, opoziţia a reuşit să rămână unită şi să provoace alegeri anticipate, după ce de 2 ori la rând a refuzat să participe la votul pentru funcţia supremă în stat. Cele 3 partide de opoziţie reproşează comuniştilor lui Voronin fraudarea alegerilor, atitudinea prorusă , precum şi faptul că îndepărtează ţara de Uniunea Europeană. 

 

În schimb comuniştii acuza opoziţia şi în mod special pe liberalii lui Dorin Chirtoacă, actualul primar al Chişinăului, că ar fi finanţaţi de statul român, considerat principalul vinovat de situaţia creată în luna aprilie. Alegerile anticipate de azi se anunţă destul de dificile. Guvernul comunist a expulzat deja mai mulţi observatori internaţionali neacreditaţi, consideraţi a fi un pericol pentru siguranţa statului moldovean. La aceasta se adaugă celebrele vize pentru români intrate în vigoare încă din luna aprilie. Nu putem da deoparte nici scandalul consulului român de la Chişinău, filmat în timp ce întreţinea relaţii intime cu o tânără, în scopul discreditării României. Alegerile de azi sunt pentru Moldova un test pentru democraţie, dar şi pentru viitorul economic şi euro-atlantic al acestei ţări. Moldovenii aleg între UE şi Rusia, între democraţie şi comunism. E greu de spus care vor fi rezultatele alegerilor de astăzi, dacă comuniştii vor reuşi să obţină iar peste 50 la sută din voturi sau opoziţia va izbuti să-l dea jos pe Voronin.

 

Totuşi, statul român care priveşte cu îngrijorare peste Prut, rămâne un sprijinitor principal al schimbărilor din Moldova. Să nu uităm miile de burse acordate liceenilor şi studenţilor moldoveni ce vor să studieze în România. Rezultatele se văd în tinerii care văd că România face paşi mari spre civilizare în timp ce ţara lor bate pasul pe loc.22:01
miercuri, 29 iulie 2009
Autor
Mircea Turculet
Muncitorul român

13:31 sambata 22 august 2009

Cele două feţe ale adevărului

21:06 marti 11 august 2009

Atuurile lui Băsescu

01:02 vineri 07 august 2009

Firea umană în faţa crizei

10:48 joi 06 august 2009

Tupeul din zilele noastre

13:08 miercuri 05 august 2009

Biserica şi Securitatea

14:15 luni 03 august 2009

Gazduit de Administrare Servere