Muncitorul român

Şi în România, ca pe multe alte meleaguri, de altfel, există, oameni şi oameni.

Unii sunt harnici, îşi văd de treabă, muncesc de dimineaţa până în noapte pentru câţiva lei şi pentru viitorul copiilor lor. Alţii în schimb, şi din păcate, aceştia sunt cei mai mulţi, iau totul în derâdere şi în bătaie de joc. Merg băuţi la muncă, fac tot posibilul să tragă chiulul, se roagă pentru cât mai multe sărbători şi la mai multe pauze. Am avut ocazia timp de câteva zile, cât se lucra la nişte lăcaşuri în faţa blocului să observ comportamentul muncitorului român simplu.

Dimineaţa începe pe la 8, când vin la muncă, îşi iau sculele şi îşi iau paharele de cafea. Cam pe la 10 apare prima sticlă de cola. Da cola. Dar nu e pentru energie sau pentru stingerea setei. Muncitorii români sunt inventivi. Beau cam trei sferturi din sticlă, iar pe restul rămas pun vin sau ceva tărie, după zi. Şi asta pentru că şefii mişună des pe acolo, iar el, „şăfu” nu bea niciodată de la pălmaşii de jos suc. Şi la amiază se ia pauză de masă, iar după masă se mai beau vreo 2-3 sticle de cola şi se merge acasă. Nu puţină mi-a fost mirarea când un excavatorist, care se clătina cu manetele maşinăriei în mână, a avut nevoie de vreo o oră pentru a dărâma un perete de beton ce despărţea nişte conducte. Omul încerca, deşi la un moment credeam că o să lovească vreo maşină de pe strada şi aşa strâmtă de tot. A…şi să nu uit.

Muncitorul român e cel care când vede un bulan gol sau vreun decolteu din fundul gropii şi plin de nămol nu uite să fluiere sau să iese în fugă să vadă şi el „bunăciunea”. Dar fetele cum sunt obişnuite, par a deveni imune la asemenea gesturi, deşi între noi fie vorba, când mergi gata dezbrăcată pe stradă, numai respecţi nu prea cauţi. Mai sunt şi feţele triste. Probabil unul dintre ei e jurat că nu bea şi se uita îngândurat la colegii săi, blestemând ziua în care s-a lăsat convins să meargă la popă.

Totuşi muncitorii mei sunt oameni simpli. Nu vin cu maşini închiriate din Italia şi se laudă că le schimbă de la an la an pentru că au bani. Nici nu prea se omoară cu munca pentru că salariile sunt mici, şi să dai 10 ore pe zi cu barosul nu este la îndemâna oricui.

13:31
sambata, 22 august 2009
Autor
Mircea Turculet
Cele două feţe ale adevărului

21:06 marti 11 august 2009

Atuurile lui Băsescu

01:02 vineri 07 august 2009

Firea umană în faţa crizei

10:48 joi 06 august 2009

Tupeul din zilele noastre

13:08 miercuri 05 august 2009

Biserica şi Securitatea

14:15 luni 03 august 2009

Apocalipsa după Băsescu

16:21 vineri 31 iulie 2009

Gazduit de Administrare Servere